REAL LIFE WHO

Η Francia Márquez είναι η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας


JTeam

21 Ιουνίου 2022

Η Francia Márquez είναι η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας
Getty Images
Η Κολομβία πέτυχε μια ιστορική νίκη μετά τις χθεσινές προεδρικές εκλογές

Η Κολομβία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που χαρακτηρίστηκε ως πρωτοφανές. Ο αντιπολιτευόμενος Gustavo Petro είναι ο πρώτος υποψήφιος της Αριστεράς που εξελέγη πρόεδρος στην ιστορία του κράτους, με τη φιλοδοξία να «αλλάξει» μια χώρα σε κρίση ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στη διαδικασία (58%) ήταν η υψηλότερη από την αρχή του αιώνα.

Μαζί με την ιστορική αυτή αλλαγή, συνέβη μία ακόμη καθώς η Αφροκολομβιανή Francia Márquez εξελέγη για πρώτη φορά αντιπρόεδρος και είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα.

Η 40χρονη Márquez είναι από μικρή ηλικία ακτιβίστρια εναντίον των μεταλλείων χρυσού και η παρουσία της θα είναι κομβικής σημασίας αφού αναμένεται να απαλύνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Η απόφαση δεν είναι σημαντική μόνο επειδή εναντιώνεται στις προκαταλήψεις αλλά κυρίως επειδή η νέα αντιπρόεδρος είναι φτωχή χωρική σε μια χώρα όπου η οικονομική θέση πολλές φορές ορίζει τη θέση ενός ατόμου στην κοινωνία. Να σημειωθεί ότι το 40% του πληθυσμού στην Κολομβία ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ικανοποίηση στη μεγάλη αίθουσα στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου η ομάδα του Petro είχε οργανώσει, με μουσικές και θεάματα, την εκλογική της βραδιά. Σε γιγαντοοθόνες, προβάλλονταν τα σλόγκαν της εκστρατείας: «Με τον Petro η αλλαγή είναι αναπόφευκτη».

H αλλαγή που ποθούσε ο λαός της Κολομβίας, εδώ και πάνω από εκατό χρόνια, είναι επιτέλους εφικτή και αναμένεται να προσφέρει άμεση ανακούφιση στον λαό.