UPDATE #NOW

Tο Dior φόρεμα της Elizabeth Taylor από τα Όσκαρ του 1961 βρέθηκε ξεχασμένο σε βαλίτσα


Τόνια Τζάφερη

25 Νοεμβρίου 2022

Tο Dior φόρεμα της Elizabeth Taylor από τα Όσκαρ του 1961 βρέθηκε ξεχασμένο σε βαλίτσα
@elizabethtaylor
Πρόκειται για ένα εμβληματικό φόρεμα, το οποίο είχε επιλέξει η θρυλική Εlizabeth Taylor σε εμφάνιση της στα Όσκαρ του 1961, αφήνοντας ιστορία

Ήταν η στιγμή που η Εlizabeth Taylor εμφανίστηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ του 1961 και κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ζήσαμε στην Αμαρτία» (Βutterfield 8) του 1960. Η εμφάνισή της όμως ξεχώρισε, χάρη στο Christian Dior φόρεμα της, το οποίο άφησε την δική του ιστορία, μέχρι να βρεθεί ξεχασμένο σε μια παλιά βαλίτσα.

Το συγκεκριμένο φόρεμα, καθώς και άλλα της ρούχα, τα είχε δωρίσει η ίδια η Taylor σε μια οικογενειακή της φίλη, δεκαετίες πριν, και μοιραία τα θρυλικά αυτά κομμάτια θάφτηκαν στη λήθη.

Εκείνη την εποχή είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο Dior φόρεμα, ως τυχερό, μιας και κέρδισε ένα ιδιαίτερα σημαντικό βραβείο. Περίπου μία δεκαετία από τα Όσκαρ εκείνα, η Taylor να κάλεσε τη φίλη της Anne Schanz στη σουίτα της στο Dorchester Hotel του Λονδίνου, και της είπε χαρακτηριστικά: "Πάρε όσα φορέματα θες από την γκαρνταρόμπα".

Τα 15 κομμάτια που πήρε η Schanz τότε, βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Kerry Taylor του Λονδίνου στις 6 Δεκεμβρίου.

«Η οικογένεια επικοινώνησε μαζί μου για αυτή τη συλλογή. Τα ρούχα ήταν φυλαγμένα σε μια μεγάλη βαλίτσα σε ξενών. Νομίζω πως στο πέρασμα των χρόνων, τα έβγαζαν κάθε Χριστούγεννα για να τα θαυμάσουν και μετά τα έβαζαν ξανά στη βαλίτσα, οπότε είναι σχεδόν άθικτα, σε άριστη κατάσταση» σημειώνει ο Kerry Taylor.

«Υπήρχαν ένα ή δύο κομμάτια που φόρεσε η Anne, όμως δε φόρεσε τίποτα σε haute couture. Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν τα είδα όλα. Αναγνώρισα αμέσως το φόρεμα Soir e Rio, αλλά νόμιζα πως κρατείτο στη συλλογή του Dior. Εκείνοι είχαν ένα αντίγραφο, χρειάστηκε να επικοινωνήσω μαζί τους και να τους πω 'φοβάμαι πως δεν έχετε το αυθεντικό, επειδή το έχω εγώ'» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι μια συλλογή ζωής και νιώθω τιμή που ήρθε σ'εμένα - οποιοσδήποτε δημοπράτης θα έδινε την ψυχή του για τη διάσημη αυτή συλλογή. Κάποια από τα κομμάτια αυτά θα ενθουσιάσουν τους φασιονίστας, όσο και τους θαυμαστές της Εlizabeth Taylor» κατέληξε.