UPDATE #NOW

Η συγκλονιστική αναπαράσταση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, από τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών


JTeam

6 Δεκεμβρίου 2022

Η συγκλονιστική αναπαράσταση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, από τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
Οι σκηνές «ξυπνούν» τις εφιαλτικές αναμνήσεις

Oι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών τίμησαν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, για τα 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι σκηνές «ξυπνούν» αναμνήσεις και επιστρέφουν τον εφιάλτη των τραγικών στιγμών που αφαίρεσαν τη ζωή του 15χρονου μαθητή. Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Δημήτρη Κορκονέα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα στη χώρα ξέσπασε ένα κύμα εξέγερσης από αγανακτισμένους νέους που οδήγησε σε πρωτοφανές ταραχές που για πολλούς θεωρήθηκαν χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974. Το περιστατικό πήρε διεθνείς διαστάσεις με μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο να σχολιάζουν το γεγονός για εβδομάδες. Εμείς θα το θυμόμαστε για πάντα.

Το χρονικό της δολοφονίας

Είναι λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Όλα ξεκίνησαν όταν σημειώθηκε ένα φραστικός διαπληκτισμός μεταξύ μια ομάδα νεαρών και τους αστυνομικούς Δημήτρη Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Αρχικά, οι δύο άνδρες έλαβαν εντολή από τους προϊσταμένους τους να αποχωρήσουν από το σημείο και να επανέλθουν στη βάση τους. Οι άνδρες για μια στιγμή άκουσαν την εντολή και αποχώρησαν από το σημείο. Μερικά λεπτά αργότερα όμως οι αστυνομικοί επέστρεψαν στην οδό Τζαβέλλα, όπου βρίσκονταν η παρέα των νεαρών.

Ανάμεσα στην παρέα του Γρηγορόπουλου βρίσκονταν και ο Νίκος Ρωμανός. Η φραστική διαμάχη των νεαρών με τους αστυνομικούς συνέχισε. Τότε ο Κορκονέας βγάζει από τη τσέπη του το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί τρεις φορές. Η μία από αυτές βρίσκει στόχο τον Αλέξη. Η παρέα του τρέχει έντρομη, καθώς δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση από τον αστυνομικό. Λίγες ώρες αργότερα και αφού ο νεαρός έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διαγνώστηκε ο θάνατος του.

Ακολουθεί η αναπαράσταση του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους μαθητές του σχολείου:

Jenny.Gr
eurokinissi
Jenny.Gr
eurokinissi
Jenny.Gr
eurokinissi
Jenny.Gr
eurokinissi
Jenny.Gr
eurokinissi