UPDATE #NOW

Ιός της καμήλας: Έρχεται από το Κατάρ, «δεν μεταδίδεται εύκολα αλλά 1 στους 3 που κολλά, καταλήγει»


JTeam

13 Δεκεμβρίου 2022

Ιός της καμήλας: Έρχεται από το Κατάρ, «δεν μεταδίδεται εύκολα αλλά 1 στους 3 που κολλά, καταλήγει»
pexels
Πρόκειται για μια δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και εμετό

Με αφορμή την έξαρση των ιώσεων, από τις οποίες μέναμε προστατευμένοι τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάναμε για τον κορωνοϊό, η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ANT1, μίλησε για τους κινδύνους που παραμονεύουν για τη δημόσια υγεία.

Η κορύφωση των ιώσεων και της γρίπης, παρατηρείται από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, σημείωσε η ίδια και για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν, γιατί ακόμη κι αν νοσήσουν, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα. «Η γρίπη μας ανησυχεί περισσότερο από τον κορονοϊό, αυτήν την περίοδο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως τα περισσότερα παιδιά είναι άρρωστα και δεν πρέπει οι γονείς τους να τα στέλνουν σχολείο, ακόμη και με ήπια συμπτώματα.

Μεταξύ των όσων δήλωσε, η πρόεδρος αναφέρθηκε και στον «ιό της καμήλας», λέγοντας πως είναι γνωστός από το 2012.

Πρόκειται για μια δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και εμετό. Το λεγόμενο αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers) μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με καμήλες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ιός μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού κι ενώ «δεν μεταδίδεται εύκολα, ο ένας στους τρεις που κολλάει τον ιό, καταλήγει». Όπως τόνισε: «Έχουμε και τον ιό της καμήλας, είχαμε και τα ποδόσφαιρα. Αυτό είναι αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και το ξέρουμε από το 2012. Έχουμε παγκοσμίως από τότε 2.600 κρούσματα. Κολλάει είτε με την επαφή με την καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού, αν κάποιος έχει νοσήσει. Όσοι πήγαν στο Κατάρ, ανεβήκανε και σε... μια καμήλα λογικό είναι… Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό».

Μιλώντας και για τον στρεπτόκοκκο Α, είπε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί και το μόνο που χρειάζεται είναι έγκαιρη διάγνωση για να δοθεί έγκαιρα η αντιβίωση. Τα συμπτώματα στα παιδιά που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς, είναι ο υψηλός πυρετός και ο έντονος πονόλαιμος.