UPDATE #NOW

Sagrada Familia: Ο εμβληματικός ναός της Βαρκελώνης ολοκληρώνεται μετά από σχεδόν ενάμιση αιώνα


JTeam

14 Δεκεμβρίου 2022

Sagrada Familia: Ο εμβληματικός ναός της Βαρκελώνης ολοκληρώνεται μετά από σχεδόν ενάμιση αιώνα
instagram/ basilicasagradafamilia
H ανέγερση των έξι κεντρικών της πύργων είναι ένα νέο που οι λάτρεις της Βαρκελώνης αλλά και της ιστορίας, περίμεναν εδώ και καιρό

Η ανέγερση της κατασκευής της Sagrada Familia μπορεί να ξεκίνησε πριν από σχεδόν ενάμιση αιώνα αλλά τώρα πλησιάζει επιτέλους στην τελική της ευθεία. Σε λίγες μέρες αναμένεται να φωτιστούν οι πύργοι των Ευαγγελιστών Λουκά και Μάρκου στον εμβληματικό ναό της Βαρκελώνης.

H ανέγερση των έξι κεντρικών της πύργων είναι ένα νέο που οι λάτρεις της Βαρκελώνης αλλά και της ιστορίας, περίμεναν εδώ και καιρό. Αυτή την εβδομάδα, τοποθετήθηκε το φτερωτό γλυπτό στην κορυφή του πύργου που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι ο πρώτος από τους δύο πύργους των Ευαγγελιστών που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν φύγει η χρονιά.

Η Sagrada Familia, γνωστή για τις χαρακτηριστικές μορφές που της έδωσε ο αρχιτέκτονας Antoni Gaudí, θα κοσμείται συνολικά από τέσσερις Ευαγγελικούς πύργους που θα περιβάλλουν τον πύργο του Ιησού Χριστού.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν εργασίες στον πύργο του Ευαγγελιστή Μάρκου, με την τοποθέτηση των φτερών, του βιβλίου και της μορφής του λιονταριού, σύμβολα του ευαγγελιστή ενώ η σκαλωσιά θα αφαιρεθεί σταδιακά από τους δύο πύργους και οι δύο τερματικοί σταθμοί των πύργων θα αποκαλυφθούν.

Οι τέσσερις πύργοι των Ευαγγελιστών θα σχηματίσουν ένα φωτοστέφανο γύρω από τον πύργο του Ιησού Χριστού και τον σταυρό. Οι τέσσερις μορφές είναι έργα του γλύπτη Xavier Medina Campeny και θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν τους αφηγητές της ζωής του Ιησού: ένας άνθρωπος ή ένας άγγελος στην περίπτωση του Ματθαίου, ένα λιοντάρι στην περίπτωση του Μάρκου, ένα βόδι στην περίπτωση του Λουκά και ενός αετού στην περίπτωση του Ιωάννη.

Οι δύο πύργοι έχουν προγραμματιστεί να φωταγωγηθούν για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την έναρξη της παραδοσιακής Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας στη Βασιλική της Sagrada Familia

Ο πύργος του Ιησού θα είναι ο κεντρικός πύργος του ναού και ο ψηλότερος, φτάνοντας τα 172,50 μέτρα. Θα στεφανωθεί από έναν σταυρό ύψους 17 μέτρων, με τέσσερις βραχίονες πλάτους 13,50 μέτρων. Το Συμβούλιο Κατασκευών της Sagrada Familia εργάζεται με στόχο την ολοκλήρωση του πύργου του Ιησού Χριστού το 2026, που συμπίπτει με το κλείσιμο εκατό χρόνων από τον θάνατο του Gaudi.

Η κατασκευή του εντυπωσιακού έργου, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είχε ξεκινήσει το 1882. Όταν η κατασκευή της Sagrada Familia πέρασε στα χέρια του Gaudi το 1883, τη μεταμόρφωσε με το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στιλ του, συνδυάζοντας τον γοτθικό ρυθμό και μορφές μοντερνισμού με κολόνες και αψίδες.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης του ναού άρχισαν με σχέδια του αρχιτέκτονα Francisco Villar y Lozano, αλλά το έργο πήρε την τελική μορφή του μετά τον επανασχεδιασμό από τον Gaudi, που επέβλεψε την κατασκευή τα επόμενα χρόνια. Ο διάσημος αρχιτέκτονας πέθανε το 1926, χτυπημένος από ένα τραμ, και το έργο έμεινε μισό. Σήμερα πια, μετά από πολλές δεκαετίες, ανυπομονούμε να το δούμε έτοιμο.