UPDATE #NOW

Εύα Καϊλή: Οι πρώτες δηλώσεις της και τι λένε τα ξένα Μέσα για το Qatar Gate


Κλέλια Φατούρου

14 Δεκεμβρίου 2022

Εύα Καϊλή: Οι πρώτες δηλώσεις της και τι λένε τα ξένα Μέσα για το Qatar Gate
Instagram/Eva Kaili
Το σκάνδαλο του Κατάρ κάνει τον γύρο του κόσμου

Το σκάνδαλο Qatar Gate που ξέσπασε πριν λίγες μέρες και οδήγησε την Εύα Καϊλή στις βελγικές αρχές κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια συνδέεται με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση. Σήμερα Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου απολογείται στις δικαστικές Αρχές του Βελγίου και για το πώς βρέθηκαν 150.000 ευρώ στο σπίτι της και 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα της.

Η Daily Mail έχει αφιερώσει αρκετά άρθρα για τη ζωή, την άνοδο και την πτώση της Εύας Καϊλή. «Στα 23, έγινε το νεότερο μέλος στο συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και στα 25 η νεότερη υποψήφια στις εθνικές εκλογές. Έγινε παρουσιάστρια ειδήσεων στο κανάλι MEGA. Ακολούθησε η ελληνική Βουλή, το ευρωπαικό Κοινοβούλιο και η θέση της Αντιπροέδρου, στα 44 της χρόνια. Είναι πολύ όμορφη, έχει έναν Ιταλό σύντροφο, μία κόρη, διάγει glamorous βίο και είχε γνωρίσει τον Richard Branson».

Η "Politico" αναφέρει την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Francesco Giorgi, ως τους "Brangelina" της πολιτικής και τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψή τους, μαζί με 2 ακόμα άτομα, ύποπτα για διαφθορά και εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση. «Η Εύα Καϊλή υποστήριξε ότι οι κομμουνιστές δολοφόνησαν τον παππού της, δήλωση που απεδείχθη αναληθής. Αν και μέλος του ΠΑΣΟΚ, πλησίαζε όλο και περισσότερο τη δεξιά. Τελικά διαγράφηκε από το κόμμα και καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του ευρωπαικού Κοινοβουλίου».

Η DW φιλοξενεί τις αντιδράσεις της Προέδρου του Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, η οποία τη στήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, και τώρα περιγράφει το σκάνδαλο στο Κατάρ ως «επίθεση στη δημοκρατία». Υποστήριξε ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα ρισκάρει μπροστά σε μία τσάντα με μετρητά αλλά ο νόμος πάντα θα κερδίζει, όπως συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. «Νιώθω θυμό, οργή και θλίψη».

Ο The Guardian περιγράφει το πώς βρέθηκαν χρήματα σε δωμάτιο ξενοδοχείου αλλά και στο σπίτι της, ενώ ο Κύπριος πολιτικός Λουκάς Φούρλας αναφέρθηκε στην Εύα Καϊλή και τη μέρα που τον προσέγγισε προκειμένου να κάνουν αλλαγές σε μία τεράστια αναφορά του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα και LGBTQ δικαιώματα στο Κατάρ. «Μου μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά και ενημέρωσα το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Κύπρος δεν θα συμμετάσχει σε αυτό. Η τροποποίηση υποστήριζε ότι το Κατάρ δεν είναι και τόσο αυστηρό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ομοφυλοφιλία».

Το BBC φιλοξενεί τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από τη βελγική αστυνομία με τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του ζευγαριού. Η Εύα Καϊλή, ωστόσο, δηλώνει αθώα μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου και υποστηρίζει ότι εκτελούσε απλώς εντολές της προεδρίας του Κοινοβουλίου.

«Ήταν μία ευρωπαική πολιτική, προκειμένου να δώσουν βίζα σε χώρες όπως το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν, καθώς υπήρχε ανάγκη λόγω της ενεργειακής κρίσης. Είναι λάθος και πλάνη να μιλάμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όταν δεν γνωρίζουμε ούτε ελάχιστα από τη δικογραφία». Η Εύα Καϊλή μεταθέτει την ευθύνη στη Roberta Metsola και υποστηρίζει ότι εκείνη συνέταξε επιτροπή προκειμένου να αναπτυχθούν σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Ευρωβουλής.

Όσο για τα θετικά λόγια υπέρ του Κατάρ και της πολιτικής του, δήλωσε απλώς ότι δεν θα μπορούσε να έχει δωροδοκηθεί, γιατί δεν είχε να προσφέρει κάτι σε εκείνους και ότι οι δηλώσεις της προέρχονταν από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Όσο για τα χρήματα που βρέθηκαν, η δική της πλευρά υποστηρίζει ότι ανήκουν στον σύντροφό της και τη ΜΚΟ που διατηρεί στην Αφρική, δεν είχε καμία γνώση της ύπαρξής τους και υπονόησε ότι ο Giorgi έχει ανάμιξη στο σκάνδαλο Κατάρ. Το αίτημά της είναι να αφεθεί ελεύθερη, έστω με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Giorgi μιλά επί δύο μέρες με τις βελγικές Αρχές, επιβεβαιώνοντας το σκάνδαλο και οδηγώντας τους σε περισσότερους ευρωβουλευτές που αναμιγνύονται.