AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

UPDATE

Ανθρωπόμορφο ρομπότ μίλησε στο Βρετανικό κοινοβούλιο, γράφοντας ιστορία


JTeam

13 Οκτωβρίου 2022

Ανθρωπόμορφο ρομπότ μίλησε στο Βρετανικό κοινοβούλιο, γράφοντας ιστορία
@aidarobot.com
Η Ai-Da μίλησε στην επιτροπή της Βουλής των Λόρδων για την τέχνη και την τεχνητή νοημοσύνη

Τελικά η εποχή όπου ρομπότ μιλούν σε κοινοβούλια δεν ήταν τόσο μακριά, όσο περιμέναμε. Για πρώτη φορά το Βρετανικό κοινοβούλιο, έβαλε ρομπότ και συγκεκριμένα την Ai-Da, να δώσει την δική της ομιλία σχετικά με τέχνη και τεχνητή νοημοσύνη στους βουλευτές.

Η ακρόαση αυτή, όπως καταλαβαίνεις έγραψε ιστορία τόσο κοινοβουλευτική όσο και τεχνολογική, αφού για πρώτη φορά ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ με καλλιτεχνικές ανησυχίες, μίλησε χθες στην επιτροπή της Βουλής των Λόρδων, για το πώς νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τους κλάδους της τέχνης και γενικότερα το πεδίο της δημιουργίας.

Χαρακτηρισμένη από τους κατασκευαστές ως «ο πρώτος στον κόσμο άκρως ρεαλιστικός ανθρωποειδής ρομποτικός καλλιτέχνης με τεχνητή νοημοσύνη», η Ai-Da εμφανίστηκε με πρόσωπο και ρούχα, ενημερώνοντας τους Βρετανούς βουλευτές ότι αν και η ίδια αποτελεί ένα τεχνητό δημιούργημα, είναι σε θέση και να δημιουργήσει τέχνη.

Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και φέρει τροποποιημένο το όνομα της Βρετανίδας πρωτοπόρου της πληροφορικής 'Αντα Λαβλέις.

Η Ai-Da απάντησε σε ερωτήσεις μαζί με τον επικεφαλής δημιουργό της και διευθυντή γκαλερί τέχνης Αϊντάν Μέλερ, σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που μεταδιδόταν τηλεοπτικά. Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο οι δημιουργίες της διαφέρουν από τις ανθρώπινες, η Ai-Da απάντησε: «Αποτελούμαι και εξαρτιέμαι από υπολογιστικά προγράμματα και αλγόριθμους. Μολονότι δεν είμαι ζωντανή, μπορώ να δημιουργήσω τέχνη».

Σε κάποιες από τις ερωτήσεις το ρομπότ δυσκολεύτηκε να απαντήσει, ενώ κάποια στιγμή «κόλλησε» τελείως και χρειάστηκε επανεκκίνηση, κάτι που δημιούργησε μάλλον μια αμηχανία στην αίθουσα των Λόρδων. Νωρίτερα, η πρόεδρος της επιτροπής Τίνα Στόουελ είχε ξεκαθαρίσει απευθυνόμενη στον παρευρισκόμενο δημιουργό της Ai-Da, ότι «το ρομπότ δεν έχει το ίδιο στάτους με έναν άνθρωπο και εσείς ως δημιουργός της τελικά είστε υπεύθυνος για τις δηλώσεις του».

Οι ερωτήσεις προς το ρομπότ είχαν υποβληθεί στον δημιουργό της πριν την εμφάνιση της Ai-Da στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση, έτσι ώστε οι απαντήσεις της να έχουν κάποια ουσία. Κάθε μέλος της επιτροπής έκανε με τη σειρά μια ερώτηση και πήρε μια ουσιαστικά προετοιμασμένη εκ των προτέρων απάντηση.

Ο James Meller ανέφερε ότι το ρομπότ είναι «προσωπικότητα» που συνεργάζεται με «πολλούς αλγόριθμους, πολύ διαφορετικούς για πολύ διαφορετικές εργασίες. «Έχει μια ομάδα αλγόριθμων για ζωγραφική πινάκων, άλλη ομάδα αλγόριθμων για να μιλάει, άλλη για να γράφει κ.λπ». Η Ai-Da έχει ήδη δημιουργήσει διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων έναν πίνακα της βασίλισσας Ελισάβετ, τα οποία κατά καιρούς έχουν εκτεθεί σε γκαλερί και εκθέσεις.