UPDATE #NOW

#StopExecutionsinIran: 52 celebrities ζητούν να σταματήσουν τώρα οι εκτελέσεις διαδηλωτών


Κλέλια Φατούρου

8 Ιανουαρίου 2023

#StopExecutionsinIran: 52 celebrities ζητούν να σταματήσουν τώρα οι εκτελέσεις διαδηλωτών
Οι επώνυμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζητούν να σταματήσουν οι εκτελέσεις διαδηλωτών

Οι Cate Blanchett, Marion Cotillard, Jason Momoa, Samuel L. Jackson, Bryan Cranston και πολλά ακόμα ταλέντα του Hollywood ένωσαν τις δυνάμεις του σε ένα βίντεο, διαμαρτυρόμενοι για τις εκτελέσεις στο Ιράν, που βρίσκονται στη φυλακή τις τελευταίες 100 μέρες, μετά από διαμαρτυρίες στους δρόμους για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι Ιρανοαμερικανίδες Nicole Najaf (σεναριογράφος), Ana Lily Amirpour (παραγωγός, σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος) και Mozhan Manrò (ηθοποιός-συγγραφέας) συνέλαβαν την ιδέα και συγκέντρωσαν περισσότερους από 50 celebrities σε ένα βίντεο, κρατώντας την πινακίδα με το hashtag #StopExecutionsinIran. «Στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων του Ιράν και τον αγώνα τους για ελευθερία. Έχουν συλληφθεί χιλιάδες, ενώ κάποιοι έχουν εκτελεστεί. Πολλοί περισσότεροι κινδυνεύουν, αλλά όλος ο πλανήτης παρακολουθεί», γράφει η λεζάντα.

«Θέλαμε να τραβήξουμε όσο περισσότερη προσοχή γινόταν και να προκαλέσουμε πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία. Ο άλλος σκοπός ήταν να δείξουμε στους Ιρανούς ότι όλος ο κόσμος είναι με το μέρος τους και ότι δεν υποφέρουν μάταια. Είναι εκεί έξω στους δρόμους εδώ και μήνες. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σωματική και ψυχική αντοχή που χρειάζεται», δήλωσαν οι δημιουργοί του βίντεο, που καλούν όλο τον κόσμο να συμμετάσχει.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα άρχισαν μετά την κράτηση, και αργότερα δολοφονία της Mahsa Amini, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ήθους, με τη δικαιολογία ότι φορούσε πολύ χαλαρά το hijab της. Από τον Σεπτέμβριο, οι δρόμοι του Ιράν έχουν γεμίσει με διαδηλωτές, και υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει τουλάχιστον 500 άνθρωποι.

TAGS