UPDATE #NOW

Prada: To νέο εργοστάσιο στην Τοσκάνη είναι ένα πράσινο έργο τέχνης


JTeam

24 Ιανουαρίου 2023

Prada: To νέο εργοστάσιο στην Τοσκάνη είναι ένα πράσινο έργο τέχνης
www.pradagroup.com / Gabriele Croppi / Alessandro Ciampi
O διάσημος Ιταλικός οίκος, δημιούργησε ένα «πράσινο εργοστάσια» για την ευζωία των εργαζόμενων

Η Prada μετρά πάνω από 23 εργοστάσια, τα οποία κατασκευάζουν από ρούχα, υποδήματα έως και δερμάτινα είδη του οίκου. Τα 20 από αυτά βρίσκονται στην Ιταλία, ενώ κάθε ένα από αυτά έχει μια ισχυρή ταυτότητα. Αρκεί να θυμηθούμε το εμβληματικό εργοστάσιο με την πρόσοψη από κόκκινο τούβλο της Church’s στο Northampton της Αγγλίας. Το ιστορικό βυρσοδεψείο Tannerie Limoges στη Γαλλία, και φυσικά αυτά τα νέα, περίφημα «garden factories» που σχεδίασε ο Iταλός αρχιτέκτονας Guido Canali στο Μοntegranaro, στην περιφέρεια Μάρκε και στη Valvigna, στην Τοσκάνη.

Jenny.Gr
www.pradagroup.com / Gabriele Croppi / Alessandro Ciampi

Σύμφωνα με τον όμιλο αυτές οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν «ένα παράδειγμα εταιρικής φιλοσοφίας που αντιλαμβάνεται τον χώρο εργασίας ως χώρο όπου συνδυάζεται η ιστορία, ο πολιτισμός, η φύση και ο σεβασμός για τους ανθρώπους».

Το νέο εργοστάσιο στη Τοσκάνη ενσωματώνει την επιθυμία να συνδεθεί η παραγωγή με τη φύση. Στη στενή κοιλάδα του ποταμού Aρνου, μεταξύ Φλωρεντίας και Aρέτσο, σε μια πεδιάδα που πλαισιώνεται από λόφους, επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από τη βιομηχανική επέκταση της δεκαετίας του 1960, η Prada σχεδίασε το «πράσινο εργοστάσιο» που παραπέμπει σε αγροικία.

Jenny.Gr
www.pradagroup.com / Gabriele Croppi / Alessandro Ciampi

Εκεί φιλοξενούνται τα τμήματα παραγωγής και ανάπτυξης των δερμάτινων ειδών των brands Prada και Miu Miu, οι αποθήκες πρώτων υλών, τα ιστορικά αρχεία των κολεξιόν δερμάτινων ειδών και υποδημάτων, τα γραφεία διοικητικών υπηρεσιών και διοίκησης της βιομηχανικής παραγωγής, ένα αμφιθέατρο και το κέντρο διαχείρισης δεδομένων του ομίλου.

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο σχεδιασμένο για εργαζόμενους που δεν κατοικούν σε μια αστικοποιημένη περιοχή, για ανθρώπους που βρίσκονται σε αδιάκοπη επαφή με τη φύση. Για τοn λόγο αυτό, η παρουσία κήπων και πρασίνου είναι επίμονη, με αμπέλια, δεντρολίβανο, συκιές, που είναι χαρακτηριστικά της ιταλικής υπαίθρου. Στα υλικά κατασκευής κυριαρχούν το τσιμέντο, τα τούβλα, το ατσάλι και το γυαλί, ενώ όπως αναφέρει ο αρχιτέκτονας Guido Canali, «αρνείται όλες τις άσκοπες χειρονομίες και την επιδειξιομανία».

Jenny.Gr
www.pradagroup.com / Gabriele Croppi / Alessandro Ciampi

Τα γυάλινα παράθυρα ανοίγουν προς την ύπαιθρο της Τοσκάνης και τις πισίνες ανάκλασης. Οι πέργκολες με τον μεταλλικό σκελετό ακολουθούν τις καμπύλες της ταράτσας, τα αμπέλια και οι θάμνοι με τα αρωματικά φυτά παρασύρουν το βλέμμα στο πράσινο. Παντού υπάρχουν ευρύχωρες φυτεμένες επιφάνειες, κρεμαστά φυτά, πολύτιμοι προστατευμένοι κήποι για τα διαλείμματα του προσωπικού. Από κάθε γωνιά των γραφείων, η θέα προς τους κήπους είναι σαν μια ζωντανή οθόνη πράσινου.

Είναι το πιο «σύνθετο» από όλα τα «πράσινα εργοστάσια» της Prada και σχεδιάστηκε με γνώμονα την ψυχική ευεξία των εργαζόμενων, αλλά και με στόχο να απαλύνει τις πληγές από τη μόλυνση του περιβάλλοντος που είχε υποστεί παλιότερα η περιοχή.

Jenny.Gr
www.pradagroup.com / Gabriele Croppi / Alessandro Ciampi

Υπερυψωμένοι διάδρομοι κάτω από τους οποίους αναπτύσσονται φυτά και θάμνοι, συνδέουν το πάρκινγκ που είναι διαμορφωμένο σαν κήπος με τους χώρους εργασίας. Το φουαγιέ της πτέρυγας των γραφείων δίνει την εντύπωση ότι είναι βυθισμένο στο πράσινο και οι τεράστιοι γυάλινοι τοίχοι χαρίζουν ανεμπόδιστη θέα στους κλιμακωτούς αμπελώνες και τα δέντρα στις όχθες του ποταμού. Στο βόρεια άκρο του συγκροτήματος μία μακρόστενη λίμνη οριοθετεί συμβολικά την ιδιοκτησία.