UPDATE #NOW

Οι έφηβοι χιμπατζήδες και τα έφηβα παιδιά έχουν παρόμοια προβλήματα, αλλά μια μεγάλη διαφορά - Νέα έρευνα


JTeam

30 Ιανουαρίου 2023

Οι έφηβοι χιμπατζήδες και τα έφηβα παιδιά έχουν παρόμοια προβλήματα, αλλά μια μεγάλη διαφορά - Νέα έρευνα
pexels
Οι έφηβοι χιμπατζήδες τελικά δεν έχουν τόσες διαφορές από τους έφηβους που έχουμε στο σπίτι μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας έφηβος χιμπατζής με ένα παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία; Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ομοιότητες μεταξύ τους είναι εξαιρετικά πολλές και η μόνη διαφορά ίσως είναι ότι ένα παιδί κατά την εφηβεία, είναι πολύ πιο ανυπόμονο και παρορμητικό.

Οι ερευνητές μελέτησαν 40 χιμπατζήδες ενώ μεγάλωναν σε καταφύγιο της Δημοκρατίας του Κονγκό. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, εξετάστηκαν κυρίως στο παιχνίδι και στο κατά πόσο αναλάμβαναν ρίσκα και φέρονταν παρορμητικά. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας και ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Michigan, Dr. Alexandra Rosati: «Οι έφηβοι στην ανθρώπινη ζωή, είναι πολύ πιο παρμορμητικοί, κυνηγούν τα ρίσκα και δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, συγκριτικά με τους ενήλικες».

Jenny.Gr
pexels

Οι χιμπατζήδες διανύουν την περίοδο της εφηβείας, σύμφωνα με την έρευνα, από τα 8-15 τους καθώς ζουν κατά μέσο όρο 50 έτη. Όπως οι άνθρωποι στην εφηβεία τους, έτσι κι εκείνοι, έχουν ξαφνικές αλλαγές στις ορμόνες τους, χτίζουν νέους κοινωνικούς δεσμούς κι έχουν παράλληλα αυξημένη επιθετικότητα και ανταγωνισμό.

H μελέτη διαπίστωσε ότι οι χιμπατζήδες στην εφηβεία, ήταν πιο πιθανό να πάρουν ρίσκα πάνω στο παιχνίδι, σε σχέση με τους ενήλικους χιμπατζήδες, αλλά μπορούσαν να περιμένουν πιο εύκολα την επιβράβευση, δηλαδή ήταν λιγότερο ανυπόμονοι».

Από την άλλη, τα έφηβα παιδιά επιζητούν πιο μικρές και άμεσες επιβραβεύσεις. Οι χιμπατζήδες που συμμετείχαν στην έρευνα, πέρασαν από δύο τεστ. Οι χιμπατζήδες έτειναν να αποφεύγουν τα αγγούρια, ενώ ήθελαν περισσότερο τα φιστίκια και τις μπανάνες. Στο πρώτο τεστ, τόσο οι ενήλικες όσο και οι έφηβοι χιμπατζήδες έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο δοχεία: το πρώτο περιείχε φιστίκια και το δεύτερο, αγγούρι ή την αγαπημένη μπανάνα. Οι έφηβοι χιμπατζήδες ήταν πιο πιθανό να πάρουν το ρίσκο και να διαλέξουν το δοχείο με το αγγούρι ή την μπανάνα, σε σχέση με τους ενήλικες. Και οι δύο ομάδες είχαν τις ίδιες αρνητικές αντιδράσεις όταν τους τύχαινε το αγγούρι, ούρλιαζαν και έπεφταν πάνω στο τραπέζι.

Το δεύτερο τεστ τούς έθετε ένα άλλο challenge, όπως και στα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία. Οι έφηβοι χιμπατζήδες είχαν την επιλογή να έχουν αμέσως ένα κομμάτι μπανάνα ή τρία κομμάτια μετά από ένα λεπτό. Τόσο οι ενήλικες όσο και οι έφηβοι περίμεναν τα τρία κομμάτια αλλά οι έφηβοι ξέκλεβαν κάποιο με την πρώτη ευκαιρία. Σε παρόμοιο τεστ που έγινε στα έφηβα παιδιά, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν κι έτσι έπαιρναν την λιχουδιά αμέσως.

Έτσι, οι χιμπατζήδες κατά την εφηβεία είναι πολύ πιο υπομονετικοί από τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή τη φάση αλλά η σύγκριση μεταξύ τους πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή και μέτρο καθώς πρόκειται για διαφορετικά όντα με εντελώς διαφορετικές συμπεριφορές.