UPDATE #NOW

Δαφνόφυλλα: Τα απίστευτα οφέλη τους που δεν ξέρεις (αρκεί να τα χρησιμοποιείς σωστά)


JTeam

31 Ιανουαρίου 2023

Δαφνόφυλλα: Τα απίστευτα οφέλη τους που δεν ξέρεις (αρκεί να τα χρησιμοποιείς σωστά)
pexels
Η χρήση αποξηραμένων φύλλων δάφνης είναι προτιμότερη από τη χρήση φρέσκων

Αν σου αρέσουν οι μύθοι, ο ερωτευμένος θεός Απόλλωνας κάποτε κυνήγησε τη Δάφνη κι εκείνη παρακάλεσε τη μητέρα της, Γαία να τη βοηθήσει να του ξεφύγει. Η Γαία τη μεταμόρφωσε σε δέντρο και από τότε η δάφνη έγινε το ιερό φυτό του Απόλλωνα. Ποια δάφνη όμως; Μελέτες, μάλιστα, αποδίδουν τη μαντική ικανότητα της Πυθίας στις τοξικές ουσίες της ροδοδάφνης, και όχι σε αυτήν που χρησιμοποιείται θεραπευτικά. Η δάφνη όμως στην αρχαιότητα, έγινε περισσότερο γνωστή ως σύμβολο επιτυχίας και κύρους.

Σήμερα, τα φύλλα δάφνης μπορούν να πάνε σε άλλο level τα αγαπημένα σου πιάτα, (αρκεί να ξέρεις πώς να τα χρησιμοποιήσεις). Μυρίζουν σαν τον ευκάλυπτο, το πεύκο, την κανέλα και τη βανίλια. Είτε τα φύλλα είναι φρέσκα, είτε αποξηραμένα, οι ιδιότητες είναι εξίσου ευεργετικές. Αν βράσεις τα φύλλα δάφνης σε ένα ποτήρι νερό και τα δοκιμάσεις, δεν θα έχει καθόλου γεύση. Γιατί λοιπόν βάζεις φύλλα δάφνης στο φαγητό; Η προσθήκη φύλλων δάφνης για παράδειγμα, στο κρέας μετατρέπει τα τριγλυκερίδια σε μονοακόρεστα λίπη.

Φρέσκα ή αποξηραμένα;

Η χρήση αποξηραμένων φύλλων δάφνης είναι προτιμότερη από τη χρήση φρέσκων. Πρώτον, το αποξηραμένο μπαχαρικό είναι πιο αρωματικό. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες περίοδοι συγκομιδής των φύλλων, όταν έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιθέριων ελαίων και ευεργετικών ουσιών οπότε υπάρχει ανάγκη να αποθηκευτούν.

Δεν συνιστάται να πλένεις τα φύλλα που πρόκειται να αποξηρανθούν, ώστε να μην χάσουν το άρωμά τους και να μην πάρουν υπερβολική υγρασία. Τα φύλλα μπορεί να καλύπτονται από σκόνη. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να τα ξεπλύνεις απαλά κάτω από κρύο νερό. Κάθε φύλλο πρέπει να καθαρίζεται από τη βρωμιά και τη σκόνη. Εάν πρόκειται για κλαδιά, κούνησε τα ελαφρά μετά το πλύσιμο για να απομακρύνεις την υπερβολική υγρασία.

Jenny.Gr
pexels

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανανέωσες τα φύλλα δάφνης;

Αν το βαζάκι που τα αποθηκεύεις, μοιάζει αρκετά παλιό, καλό είναι να το ανανεώσεις με μερικά καινούρια. Για να μην καταλήξουν να μυρίζουν σαν σκονισμένα μετά από κάποιο διάστημα πάλι, φρόντισε να τα κλείσεις αεροστεγώς και να τα βάλεις στην κατάψυξη. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούν να αντέξουν το πολύ έναν χρόνο.

Δώσ'τους χρόνο για να δράσουν 100%

Αν πιστεύεις ότι η δάφνη θα μπορέσει να απελευθερώσει όλα τα αρώματά της μόλις μέσα σε 5', κάνεις λάθος. Χρειάζεται να την αφήσεις μες τα όσπρια ή στο κρέας, τουλάχιστον μία ώρα για να βγάλει και τις 50 γευστικές ενώσεις που περιέχει. Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι πάει με τα πάντα, απογειώνοντας σχεδόν κάθε πιάτο.

Μειώνουν το άγχος και την ένταση

Μπορούν παράλληλα να μας ηρεμήσουν μετά από στιγμές έντασης και άγχους. Οι ιδιότητές τους λοιπόν, είναι και καταπραϋντικές. Έτσι, μπορούμε να κάψουμε ένα με δύο αποξηραμένα φύλλα δάφνης σε μια ειδική συσκευή αρωματοθεραπείας και να τα αφήσουμε στο δωμάτιο για 10 λεπτά, ώστε να απελευθερωθούν οι ωφέλιμες ουσίες και τα αιθέρια έλαια των φύλλων της.

Η λιναλοόλη είναι το κλειδί πίσω από τη χαλάρωση που μας προσφέρουν, καθώς μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα μας, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.