UPDATE #NOW

Οι New York Times πάνε στα δικαστήρια την Κομισιόν για έγγραφα σχετικά με τα εμβόλια covid


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2023

Οι New York Times πάνε στα δικαστήρια την Κομισιόν για έγγραφα σχετικά με τα εμβόλια covid
Ζητούν να αποκαλυφθούν τα μηνύματα που αντάλλαξαν που αντάλλαξαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, πριν την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ προσέφυγε η αμερικανική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες που έκανε η Ένωση για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οι οποίες κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ.

Η προσφυγή κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εχθές, Δευτέρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την εφημερίδα Politico.

Οι New York Times, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ανέφεραν επίσης ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν το αντικείμενο της αγωγής, για την ώρα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Άλμπερτ Μπουρλά

Τον Ιανουάριο του 2022, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι, διαπίστωσε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Κομισιόν να ανακτήσει αρχικά τα μηνύματα, έπειτα από αίτημα για δημόσια πρόσβαση σε αυτά, που είχε κάνει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Φάντα. Η Διαμεσολαβήτρια στην έρευνά της διαπίστωσε πως η Κομισιόν δεν είχε ζητήσει ρητά από το προσωπικό γραφείο της Φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Έπειτα από αυτό, η Επίτροπος Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, είχε υποστηρίξει πως τα γραπτά μηνύματα μπορεί να είχαν διαγραφεί, λόγω της βραχύβιας, εφήμερης φύσης τους».

Η γερμανική εφημερίδα Bild έχει καταθέσει σειρά αγωγών σε βάρος της Κομισιόν, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊό, των εταιρειών Pfizer/ BioNTech και AstraZeneca.

Αν και πολλές από αυτές τις αιτήσεις απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η γερμανική εφημερίδα απέκτησε κάποια έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων ανταλλαγή email που ξεκινούσε τον Ιούνιο του 2020.