UPDATE #NOW

Μία Ηρώ Μία Μέρα: 'Ενα διαφορετικό ραδιοφωνικό μιούζικαλ για τον σεξισμό στην ελληνική μουσική σκηνή


JTeam

16 Φεβρουαρίου 2023

Μία Ηρώ Μία Μέρα: 'Ενα διαφορετικό ραδιοφωνικό μιούζικαλ για τον σεξισμό στην ελληνική μουσική σκηνή
Επιδιώκει να αναδείξει το σεξισμό στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όπως αυτός αποτυπώνεται στη μουσική παραγωγή

Το Μία Ηρώ Μία Μέρα είναι ένα ραδιοφωνικό μιούζικαλ ή αλλιώς album musical, δηλαδή μία μουσική παράσταση χωρίς οπτικά στοιχεία, που η ηχογράφηση της μοιάζει με μιούζικαλ, με θεματικό δίσκο (concept album) ή με μουσικό audiobook. Επιδιώκει να αναδείξει το σεξισμό στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όπως αυτός αποτυπώνεται στη μουσική παραγωγή. Παίρνει αποσπάσματα από στίχους γνωστών τραγουδιών και τα εντάσσει σε διαλόγους της σύγχρονης καθημερινότητας σε μια προσπάθεια να αναδείξει το πραγματικό τους περιεχόμενο, τα μηνύματα και τις συνέπειες που αυτά έχουν.

Διαδραματίζεται σε ένα καφέ/μπαρ, όπου η Λυδία και η Μαρίνα περιμένουν την Ηρώ να γυρίσει από ένα σημαντικό ραντεβού με τον Χρήστο, τον προϊστάμενό της στην δουλειά. Με άφθονο χιούμορ, αλλά και σοβαρότητα και σεβασμό προς τα θέματα που καταπιάνεται, το έργο ακολουθεί την παρέα που συζητά για τις σύγχρονες σχέσεις, μαλώνει στην προσπάθεια να συμβουλέψει την Ηρώ, και απαντά στους περίεργους από το απέναντι τραπέζι. Καθώς η συζήτηση εξελίσσεται, την στιγμή που ένας χαρακτήρας πάει να ξεστομίσει μία σεξιστική φράση, η μουσική αλλάζει στιγμιαία σε ένα γνωστό μουσικό κομμάτι με τον χαρακτήρα να τραγουδάει τον αντίστοιχο - σεξιστικό - στίχο!

Jenny.Gr

Αναγνωρίζοντας την αξία του βιώματος και ότι επηρεαζόμαστε διαφορετικά από το σεξισμό και τις έμφυλες νόρμες, επιδιώξαμε να συμπεριλάβουμε την οπτική διαφορετικών ατόμων στη δημιουργική διαδικασία. Στα αρχικά στάδια του project, μιλήσαμε με περίπου 25 γυναίκες, οι οποίες, μέσα από συνεντεύξεις, συζητήσεις και ατομικές ή ομαδικές «ασκήσεις», σχεδίασαν το σκελετό του σεναρίου και αρκετούς διαλόγους. Μέρος του τελικού κειμένου, όπως για παράδειγμα ο κεντρικός μονόλογος, προέκυψε απευθείας από αυτήν τη διαδικασία.

Μετά από έρευνα και πολλή δουλειά, επιλέχθηκαν συνολικά 150 κομμάτια, όλα γραμμένα τα τελευταία 70 χρόνια, τα οποία καλύπτουν μία τεράστια γκάμα μουσικών στυλ: από λαϊκά, ρεμπέτικα, παραδοσιακά μέχρι rock, pop, hip hop, trap και άλλα. Τα κριτήρια για την επιλογή των κομματιών είναι τα παρακάτω:

Jenny.Gr
  • Αν αναπαράγουν έμφυλα στερεότυπα
  • Αν περιλαμβάνουν άμεσες ή έμμεσες αναφορές σε έμφυλη και σεξουαλική βία και αν αναπαράγουν γενικά μη συναινετικές σχέσεις
  • Αν περιλαμβάνουν body shaming, slut shaming και victim blaming
  • Το Μία Ηρώ Μία Μέρα γίνεται εθελοντικά από τα άτομα που συντελούν στη δημιουργία του με σκοπό την όσο πιο ευρεία, δωρεάν διανομή του στο κοινό. Θα χρηματοδοτηθεί από καμπάνια crowdfunding και από πάρτι/συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης. Το project θα ολοκληρωθεί και θα κυκλοφορήσει μετά τον Ιούλιο του 2023 και θα ανέβει σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το YouTube, Bandcamp και άλλα.

CREW

Διάλογοι - Μουσική: Soulman
Επιμέλεια σεναρίου και χαρακτήρων: Ρωμανός
Editing και συμβουλευτική: Βιργινία
Παραγωγή: Soulman, Βιργινία, Δημήτρης “Πάπιας” Σκούρτης, Νικολάια Τριανταφύλλου
Διδασκαλία ηθοποιών: Μαρία Κουφομανώλη, Ιωάννα Κρυωνά, Νικολέτα Δάφνου
Φωνητική διδασκαλία: Γεωργία Τρυφωνά
Προώθηση: Ζωή, Miss Stray, Soulman, Βάλλια Μικρομάστορα
Μπαρμπαδάκια: The rabbit knows
Γραφιστική υποστήριξη: Βάλλια Μικρομάστορα
Μουσική Παραγωγή: Γιάννης Ισαακίδης, Γιάννης Μακρυγιάννης

Jenny.Gr

CAST

Main: Γεωργία Τρυφωνά, Χριστιάνα Λαδοπούλου, Δανάη Σιμαντήρη, Αλεξάνδρα Γουναροπούλου, Θάνος Αργυρίου, Δημήτρης “Πάπιας” Σκούρτης, Θέμης Αμοιρίδης, Αδριανός Γκάτσος, Σωτήρης Γεωργίου, Άρης Καλλέργης και η Drag Queen Lafert

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μία Ηρώ Μία Μέρα:
Facebook | Instagram | Twitter