UPDATE #NOW

Berlinale 2023: Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βερολίνου, Kristen Stewart, πιστεύει ότι ο κινηματογράφος δεν θα πεθάνει ποτέ


Κλέλια Φατούρου

17 Φεβρουαρίου 2023

Berlinale 2023: Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Βερολίνου, Kristen Stewart, πιστεύει ότι ο κινηματογράφος δεν θα πεθάνει ποτέ
Splash News/Marina Takimoto/ZUMA Press Wire
Η Kristen Stewart δεν θέλησε να πει ονόματα, όταν τη ρώτησαν για τους αγαπημένους σκηνοθέτες της

Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη φάση για τους κινηματογράφους και πολλοί μιλούν για τον αργό θάνατό του, με τις πλατφόρμες να αντικαθιστούν την εμπειρία της αίθουσας. Ούτε να το ακούσει δεν θέλει η Kristen Stewart. Και κάπως έτσι απάντησε στη συνέντευξη Τύπου του 73ου Φεστιβάλ Βερολίνου, που έκανε πρεμιέρα χτες και θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

«Ρίξτε μία γρήγορη ματιά στους εαυτούς σας. Δεν έχουμε σταματήσει ποτέ να λέμε ιστορίες ο ένας στον άλλο». Αν και τα έσοδα των αιθουσών έχουν μειωθεί δραματικά, η φετινή Πρόεδρος του Berlinale πιστεύει ότι υπάρχει μία ζωτική και απελπισμένη ανάγκη από όλους μας να δημιουργήσουμε κάτι. «Δεν έχει νόημα να παθαίνουμε εμμονή με μία πιθανή κατάρρευση. Θεωρώ ότι το σινεμά δεν θα πεθάνει ποτέ».

Πώς νιώθει άραγε για τον νέο ρόλο της; «Για να είμαι ειλικρινής, τρέμω ολόκληρη. Δεν είναι ένα βάρος που δεν μπορώ να κατανοήσω. Είμαι εντελώς έτοιμη να επηρεαστώ από όλες τις ταινίες και να με αλλάξουν οι άνθρωποι γύρω μας. Για αυτό είμαστε εδώ».

Αυτό που ακολούθησε βέβαια ήταν μία περίεργη στιγμή, που δεν την περιμένεις σίγουρα από Πρόεδρο κινηματογραφικού φεστιβάλ. Τη ρώτησαν ποιες ταινίες είναι οι αγαπημένες της, και η Stewart δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. «Ναι, ουάου, θα γράψουν για εμένα μετά από αυτό ότι δεν βλέπω ταινίες. Συγγνώμη που δεν έχω κάποια σπουδαία απάντηση στην ερώτησή σας, αλλά ναι συγγνώμη, είμαι loser, και δεν μπορώ να σκεφτώ μεγάλα ονόματα σκηνοθετών. Προτιμώ να δώσουμε χώρο και χρόνο στους δημιουργούς που βρίσκονται στο φεστιβάλ μας».

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, όπως η Ιρανογαλλίδα ηθοποιός Golshifteh Farahani, η Γερμανίδα σκηνοθέτρια Valeska Grisebach, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Radu Jude, η Αμερικανίδα παραγωγός Francine Maisler, η Ισπανίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Carla Simon και ο Κινέζος σκηνοθέτης και παραγωγός Johnnie To.