UPDATE #NOW

Σύμφωνα με Καναδό δικαστή το «μεσαίο δάχτυλο» δεν είναι έγκλημα, αλλά δικαίωμα


JTeam

10 Μαρτίου 2023

Σύμφωνα με Καναδό δικαστή το «μεσαίο δάχτυλο» δεν είναι έγκλημα, αλλά δικαίωμα
@fingermonkey
«Για να είμαι εντελώς ξεκάθαρος, δεν αποτελεί έγκλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντένις Γαλιατσάτος (ελληνικής καταγωγής δικαστής του Μοντρεάλ)

Ίσως αυτή η απόφαση δικαστή, είναι ένας ακόμη λόγος για να δείχνεις το μεσαίο σου δάχτυλο σε καταστάσεις που τους αξίζει. Με μέτρο πάντα και ως μέσο έκφρασης. Τουλάχιστον τώρα έχεις και την έγκριση Καναδού δικαστή, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά, πως αυτή η πράξη δεν είναι ευγενική, αλλά δεν επισύρει καμία ποινική ευθύνη. Ίσα - ίσα μάλιστα, είναι δικαίωμα έκφρασης και ήδη νιώθουμε μια απελευθέρωση.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα δείξει το μεσαίο του δάχτυλο σε γείτονα ή ακόμη και άγνωστο, η χειρονομία προφανώς και δεν θα δείξει σεβασμό, αλλά τουλάχιστον θα αποτελεί ένα «δικαίωμα στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης υπό το Καναδικό Σύνταγμα».

Jenny.Gr


Το καλύτερο είναι όμως, πως ο συγκεκριμένος δικαστής από το Μοντρεάλ του Καναδά, ο οποίος ενέκρινε και τη συγκεκριμένη χειρονομία, έχει ελληνική καταγωγή. Το όνομα του μάλιστα, έχει ως Ντένις Γαλατσιάτος και δίνει σε κάθε «καθαρόαιμο Καναδό» το ελεύθερο να σηκώσει το μεσαίο του δάχτυλο ως μέσο έκφρασης.

Η ενδιαφέρουσα απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο δίκης για αστική υπόθεση. Ο κατηγορούμενος, Νιλ Έπσταϊν, δάσκαλος και πατέρας δύο παιδιών, συνελήφθη τον Μάιο του 2021 επειδή απείλησε και έκανε τη γνωστή χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο σε γείτονά του στο Μπίκονσφιλντ του Κεμπέκ.

Ο δικαστής Ντένις Γαλιατσάτος όμως, αθωώσε τον κατηγορούμενo στις 24 Φεβρουαρίου, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του σε ένα κείμενο 26 σελίδων. Όπως αναφέρει, μπορεί οι χειρονομίες προς τους γείτονες να είναι μια αγενής κίνηση, αλλά «για να είμαι εντελώς ξεκάθαρος, δεν αποτελεί έγκλημα».

Η συγκεκριμένη χειρονομία «μπορεί να μην είναι πολιτισμένη, μπορεί να μην είναι ευγενική, μπορεί να μην είναι ιπποτική- παρόλα αυτά δεν επισύρει ποινική ευθύνη», επεσήμανε ο δικαστής. Μάλιστα, σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο «τείνει να πετάξει τον φάκελο της υπόθεσης από το παράθυρο» αλλά, συμπλήρωσε, οι αίθουσες στο δικαστικό μέγαρο του Μόντρεαλ δεν έχουν παράθυρα (και χιούμορ από τον δικαστή Γαλιατσάτο).