Βροχή από Λυρίδες και πλανήτες παντού: Αυτόν τον Απρίλιο, στρέψε το βλέμμα στον ουρανό
JTeam
12 Απριλίου 2023
O Απρίλιος είναι ο καλύτερος μήνας για να κοιτάξεις ψηλά και να παρατηρήσεις τον ουρανό. Μετά το «ροζ φεγγάρι», την πρώτη πανσέληνο της χρονιάς που έγινε στις 6/4, ο φωτεινότερος αστέρας, όχι μόνο του Βοώτη, αλλά και ολόκληρου του βόρειου ουράνιου ημισφαιρίου, Αρκτούρος, πολλοί πλανήτες όπως ο Ερμής αλλά και οι Λυρίδες θα κάνουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση στον ουρανό αυτόν τον μήνα.
O Αρκτούρος είναι ο τρίτος φωτεινότερος αστέρας στον ουρανό και θα κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις στον νυχτερινό ουρανό κατά τις επόμενες εβδομάδες ενώ η κυριαρχία της Αφροδίτης θα είναι εξίσου έντονη και θα γίνει ορατή στις 22 του μήνα.
O Ερμής φωτίζει τον ουρανό ειδικά από χθες και μπορείς να απολαύσεις τη θέα του, φορώντας κιάλια. O Άρης από την άλλη θα γίνει ορατός στις 24 Απριλίου, καθώς ο Κόκκινος Πλανήτης στο τέλος του μήνα, θα κάνει ένα ωραίο τρίγωνο με τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. O Δίας ωστόσο δεν θα είναι ορατός αυτόν τον μήνα αλλά μπορείς να πάρεις μια γεύση από τον Κρόνο.
A few cherry blossoms still here to greet the Full Pink Moon at the Tidal Basin in Washington DC 🌸 🌝 #FullPinkMoon pic.twitter.com/GlUGSPZABZ
— C on the scene (@Conthescene) April 6, 2023
Κράτα στο ημερολόγιο σου την 23η Απρίλη
Η σημαντική βροχή διαττόντων θα είναι οι Λυρίδες και θα κορυφωθούν το διήμερο 22 και 23 Απριλίου. Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς – ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795, αλλά δεν υπάρχει πια. Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.
Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιός ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον αστεροειδή «2003 ΕΗ1» διαμέτρου περίπου τριών χιλιομέτρων, που αποτελεί απομεινάρι ενός πρώην κομήτη, του C/1490 Y1.
Ο εν λόγω αστεροειδής επίσημα ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά τον μητρικό κομήτη είχαν παρατηρήσει πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι ήδη από το 15ο αιώνα. Οι πρώτες παρατηρήσεις των διαττόντων Τεταρτιδών στην Ευρώπη έγιναν από το Αστεροσκοπείο των Βρυξελλών το 1825.
Έχεις λοιπόν αρκετό διάστημα μπροστά σου μέχρι να τελειώσει ο Απρίλης, ο οποίος θα σου προσφέρει μια απαράμιλλη θέα, κοιτώντας ψηλά.