UPDATE #NOW

Πώς να καταλάβεις αν χάλασε το κατεψυγμένο φαγητό (χωρίς να το δοκιμάσεις)


JTeam

11 Μαΐου 2023

Πώς να καταλάβεις αν χάλασε το κατεψυγμένο φαγητό (χωρίς να το δοκιμάσεις)
pexels
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό αλλά μέχρι πότε;

Πιθανολογούμε ότι δύσκολα μπορείς να φανταστείς την καθημερινότητα χωρίς κατεψυγμένο φαγητό. Είναι η εύκολη λύση κάθε φορά που επιστρέφεις πτώμα από τη δουλειά ενώ μειώνεις σημαντικά την σπατάλη του φαγητού, αξιοποιώντας τα leftovers. Πώς μπορείς όμως να ξέρεις πόσο καιρό κάθε φαγητό μπορεί να αντέξει στον πάγο; Κάποια δεν τα πάνε και τόσο καλά μαζί του οπότε ακόμη κι αν τα τοποθετήσεις εκεί, τα αποτελέσματα δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα.

Θεωρητικά, οι κατεψυγμένες τροφές είναι «ασφαλείς» για κατανάλωση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτό που θα φας, θα είναι εξίσου γευστικό. Μπορεί να μην τρώγεται παρόλο που δεν θέτει την υγεία σου σε κίνδυνο. Υπό αυτή την έννοια, κάθε κατεψυγμένο φαγητό έχει ημερομηνία λήξης παρόλο που το πιθανότερο είναι ότι το αγνοείς. Η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι η εμφάνιση και το χρώμα του.

Αν δεν το έχεις ξεπαγώσει και τοποθετήσει ξανά στην κατάψυξη, είναι ασφαλές να το φας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει απαραίτητα την ίδια, ζωνταγή γεύση με αυτή που έχει όταν είναι φρέσκο. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζεις:

  • Για το κρέας: Το κόκκινο κρέας όπως η μπριζόλα, χάνει σταδιακά το κόκκινο της χρώμα και γίνεται γκρι ή πράσινη.
  • Για τα λαχανικά: Τα λαχανικά που μένουν πολύ καιρό στην κατάψυξη, γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα. Τα ζωηρά τους χρώματα χάνονται, αποκτώντας συνήθως μια πιο λευκή όψη.
  • Για το κοτόπουλο: Το κοτόπουλο δεν αλλάζει χρώμα όσο καιρό κι αν μείνει στην κατάψυξη αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει λευκό ή πιο μαύρο από τον πολύ καιρό που μένει στην κατάψυξη.
  • Για τα φρούτα: Πολλά φρούτα γίνονται πιο σκούρα ή καφέ όταν μένουν πολύ καιρό στην κατάψυξη. Ακόμη, ζαρώνουν από την αφυδάτωση που παθαίνουν όσο είναι κατεψυγμένα.
  • Για τα ψάρια: Θα καταλάβεις ότι ένα ψάρι έχει μείνει πολύ καιρό στην κατάψυξη αν το χρώμα του έχει γίνει πιο λευκό ή γκρι.

Γενικά, καλό είναι να θυμάσαι πως αν τα λαχανικά και τα ψάρια έχουν γίνει «γλιτζερά», δεν θα είναι γευστικά. Το κρέας και το κοτόπουλο έχουν χάσει επίσης τη γεύση τους αν έχουν αποκτήσει σκληρή υφή ενώ τα γαλακτομικά «δεν λειτουργούν» σχεδόν ποτέ στην κατάψυξη. Τα φρούτα επίσης δεν πρέπει να καταναλωθούν αν είναι πολύ μαλακά και το ψωμί σίγουρα δεν έχει την ίδια γεύση με όταν είναι φρέσκο.

Κάθε φορά λοιπόν που πας να αποψύξεις κάποιο τρόφιμο, βεβαιώσου ότι θα είναι γευστικό και έτοιμο για κατανάλωση.