WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι μπορεί να συμβεί εάν κοιμάσαι αμέσως μετά το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Απριλίου 2023

Να τι μπορεί να συμβεί εάν κοιμάσαι αμέσως μετά το φαγητό
pexels
Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς η κατάκλιση μπορεί να επηρεάσει την πέψη και τη γενική υγεία σας και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτές τις παρενέργειες.

Δεν είναι κακό για την υγεία σας να ξαπλώνετε μετά το φαγητό, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν επώδυνα πεπτικά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν παλινδρόμηση οξέος και γενική δυσφορία.

Τι συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα αφού ξαπλώσετε

Η πέψη συμβαίνει στον γαστρεντερικό σωλήνα, ο οποίος ξεκινά από το στόμα και τελειώνει στον πρωκτό. Αρκετές βασικές περιοχές του γαστρεντερικού σωλήνα βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, νερού, ηλεκτρολυτών και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Στην υγιή πέψη, τα τρόφιμα ταξιδεύουν προς τα κάτω μέσω του πεπτικού σας συστήματος, ενώ οι μύες γύρω από τα τοιχώματα του γαστρεντερικού σωλήνα συστέλλονται και σπρώχνουν την τροφή προς τα κάτω στον οισοφάγο, στο έντερο.

Όμως μερικές φορές, η κατάκλιση μπορεί να επηρεάσει τις καθοδικές κινήσεις της τροφής και το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να επανέλθει στον οισοφάγο σας. Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση μπορεί να είναι πολύ ανησυχητική την πρώτη φορά που συμβαίνει.

Τι είναι η παλινδρόμηση οξέος;

Η παλινδρόμηση οξέος αναφέρεται ιατρικά ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνη καούρα που προέρχεται από τον θώρακα. Άλλα συμπτώματα που είναι λιγότερο γνωστά περιλαμβάνουν:

  • Γενικευμένος πόνος στο στήθος.

  • Ναυτία.

  • Πόνος ή δυσφορία κατά την κατάποση.

  • Χρόνιος βήχας και κάθαρση του λαιμού.

Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας πρέπει να κλείνει ερμητικά για να αποτραπεί οποιαδήποτε ροή προς τον οισοφάγο. Όμως μερικές φορές ο οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει και η είσοδος στον οισοφάγο ανοίγει. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΓΟΠΝ μπορεί να εμφανίσουν επιδεινωμένα συμπτώματα εάν ξαπλώσουν αμέσως μετά το φαγητό επειδή η τροφή δεν έχει περάσει από την ανώτερη εντερική οδό. Η παραμονή σε όρθια είτε καθιστή θέση μετά το φαγητό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων μετά από ένα γεύμα.

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει ΓΟΠΝ;

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει δηλώσει ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΓΟΠΝ:

  • Το να είσαι υπέρβαρος ή να ζεις με την παχυσαρκία.

  • Η εγκυμοσύνη

  • Κάπνισμα ή εισπνοή παθητικού καπνού.

Το σχέδιο διαχείρισης για της ΓΟΠΝ είναι εξαιρετικά εξατομικευμένο. Μερικοί άνθρωποι βελτιώνουν τα συμπτώματά τους μέσω αλλαγών της διατροφής, αλλά τα φάρμακα μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά. Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να δείτε τις επιλογές θεραπείας σας.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για τη βελτίωση της πέψης

Το πώς αισθάνεστε μετά το φαγητό είναι εξατομικευμένο, ενώ η τήρηση ενός ημερολογίου για την παρακολούθηση των πεπτικών συμπτωμάτων σας μπορεί να είναι χρήσιμη. Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να συμπεριλάβετε στο ημερολόγιό σας είναι το τι φάγατε, η ποσότητα, η ώρα που το φάγατε και τα επίπεδα άγχους σας. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα πεπτικά συμπτώματα.

Το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει να δείτε πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες που μπορεί να μη θυμάστε, όπως το να τρώτε κάποιο φαγητό κάθε μέρα που εν αγνοία σας επιδεινώνει τα συμπτώματά σας.

Οι συνήθεις διατροφικοί ένοχοι περιλαμβάνουν τηγανητά τρόφιμα, πικάντικα τρόφιμα, ανθρακούχα και καφεϊνούχα ποτά, αλκοόλ, μέντα και τα περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα.

Οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Επιβράδυνση του πόσο γρήγορα τρώτε.

  • Μασήστε καλά την τροφή σας.

  • Προσπαθήστε να περιορίσετε την υπερκατανάλωση τροφής και να μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα.

  • Περιορισμός των περισπασμών κατά το φαγητό.

  • Να ακούτε τα σημάδια της πείνας και της πληρότητάς.

Οι διατροφικές αλλαγές που υποστηρίζουν την υγιή πέψη περιλαμβάνουν την τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια, φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσετε τα τρόφιμα να μετακινούνται πιο εύκολα μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Και επίσης η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως γιαούρτια ή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, μπορεί να ωφεληθείτε από την παρακολούθηση μιας εξειδικευμένης δίαιτας που μπορεί να μειώσει τα πεπτικά συμπτώματα. Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μπορεί να βελτιώσει τα πεπτικά συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ( IBS ) ή βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου ( SIBO ).

Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου

Η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου είναι απαραίτητη για να βοηθήσετε το έντερο και τον εγκέφαλό σας να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό περιλαμβάνει να λαμβάνετε αρκετά προβιοτικά, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να ενισχύσουν τη διάθεση και να μειώσουν τα πεπτικά συμπτώματα.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τα πεπτικά συμπτώματα, αλλά πρέπει να πάρετε το σωστό στέλεχος βακτηρίων για να έχετε βελτιώσεις.

Γιατί είναι καλό να αφήνετε αρκετό χρόνο μεταξύ του τελευταίου γεύματος και της ώρας για ύπνο

Εάν γνωρίζετε ότι η κατάκλιση μετά το φαγητό προκαλεί πεπτικά συμπτώματα, θα πρέπει να προγραμματίσετε να φάτε το τελευταίο σας γεύμα ή σνακ λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στην τροφή να κινηθεί πιο κάτω από το πεπτικό σας σύστημα και να μειώσει τις πιθανότητες οισοφαγικής παλινδρόμησης.

Το να ξαπλώνετε μετά το φαγητό δεν επηρεάζει τη γενική σας υγεία, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ σε μερικούς ανθρώπους. Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να περιμένετε τρεις ώρες μετά το φαγητό για να ξαπλώσετε και να κοιμηθείτε. Το πεπτικό σύστημα έχει τον χρόνο να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τροφής έξω από στομάχι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.