UPDATE #NOW

Αστρονόμοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ


JTeam

13 Μαΐου 2023

Αστρονόμοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ
John A Paice/University of Southampton
Η έκρηξη γνωστή ως AT2021lwx, είναι το αποτέλεσμα ενός γιγάντιου νέφους αερίου, πιθανότατα χιλιάδες φορές μεγαλύτερου από τον ήλιο μας

Η μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ, καταγράφηκε από αστρονόμους που εξέτασαν προσεκτικά τον νυχτερινό ουρανό. Στην αρχή, ήταν σαν να τρεμοσβήνουν τα άστρα αλλά στη συνέχεια η επιστήμη ήρθε αντιμέτωπη με ένα ιστορικό θέαμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το αστρικό αυτό επεισόδιο πιστεύεται πως προκλήθηκε από ένα γιγάντιο νέφος αερίου που «καταβρόχθισε» υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Οι επιστήμονες περιέγραψαν τα μοναδικά τους ευρήματά στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society και μιλούν για την πιο «δραστήρια» έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η έκρηξη βάσει των επιστημόνων, γνωστή ως AT2021lwx, είναι το αποτέλεσμα ενός γιγάντιου νέφους αερίου, πιθανότατα χιλιάδες φορές μεγαλύτερου από τον ήλιο μας, που ρούφηξαν οι πανίσχυρες βαρυτικές δυνάμεις υπερμεγέθους μαύρης τρύπας

Η έκρηξη, 8 δισ. έτη φωτός μακριά, είναι δέκα φορές πιο εκτυφλωτική από κάθε σουπερνόβα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, έχει διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια, και αυτό, όπως προαναφέρθηκε, την κάνει αυτομάτως την πιο «δραστήρια» έκρηξη μέχρι σήμερα.

«Μέσα σε τρία χρόνια, αυτό το επεισόδιο απελευθέρωσε 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όση θα απελευθερώσει ο ήλιος στα 10 δισεκατομμύρια έτη της ζωής του»

Ο αστρονόμος του πανεπιστημίου Southampton και επικεφαλής της παρατήρησης, Dr Philip Wiseman, αναφέρει: «Για έναν χρόνο ήταν απαρατήρητη καθώς σιγά- σιγά άρχισε να γίνεται πιο φωτεινή».

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια: «Υπολογίσαμε πως πρόκειται για μια πύρινη σφαίρα εκατονταπλάσια σε μέγεθος από το ηλιακό μας σύστημα και με φωτεινότητα μεγαλύτερη κατά 2 τρισεκατομμύρια φορές σε σχέση με τον ήλιο. Μέσα σε τρία χρόνια, αυτό το επεισόδιο απελευθέρωσε περίπου 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όση θα απελευθερώσει ο ήλιος κατά τη διάρκεια των 10 δισεκατομμυρίων ετών της ζωής του».