«Η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα» και ίσως αυτή η δήλωση να σε έκανε να θες να αποκτήσεις την τέλεια στάση στο σώμα σου. Κατά πόσο όμως, κάτι τέτοιο είναι πάντα εφικτό;
Αν προσπαθείς να βελτιώσεις τον τρόπο που στέκεσαι και κάθεσαι, να σε ενημερώσουμε ότι τελικά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία για τη συνολική σου ευεξία. Για την ακρίβεια, η «τέλεια» στάση σώματος είναι μια υπερεκτιμημένη έννοια και θα σου εξηγήσουμε αμέσως γιατί.
Δεν υπάρχει έντονη συσχέτιση μεταξύ της στάσης του σώματός μας και του πόνου
Μπορεί να νομίζεις ότι για τον πόνο που νιώθεις σε διάφορα σημεία του σώματός σου, ευθύνεται η κακή στάση που υιοθετείς αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι πολύ πιθανό επίσης να πιστεύεις ότι δείχνεις πιο ωραία/ος αν είσαι ευθυτενής και έχεις την πιο σωστή στάση. Η αλήθεια είναι όμως πως αξίζει να κάνεις αυτό που πραγματικά σε βολεύει, ακόμη και όταν πρόκειται για τη στάση του σώματός σου, μακριά από στερεότυπα. Αν θες για παράδειγμα τώρα να καμπουριάσεις, κάντο ελεύθερα. Μπορεί να σε ξεκουράσει για λίγο και δεν θα σε κρίνει κανείς (ούτε το ίιδο σου το σώμα).
Η σωστή στάση είναι η σωστή ευθυγράμμιση του σώματος στην όρθια και καθιστή θέση. Η σωστή τοποθέτηση περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ατόμου να κρατά το σώμα ενάντια στη βαρύτητα με τη μικρότερη καταπόνηση και ένταση στις υποστηρικτικές δομές, όπως οι μύες και οι σύνδεσμοι σας. Η σωστή στάση διατηρεί τα οστά και τις αρθρώσεις στη βέλτιστη ευθυγράμμιση και μειώνει τη φθορά των υποστηρικτικών δομών. Γίνεται όμως πάντα να πετυχαίνουμε την πιο σωστή στάση για το σώμα μας;
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η χαλαρή στάση σώματος είναι κακή για την υγεία μας για έναν σχετικά απροσδιόριστο λόγο. Συνήθως αποφεύγεις μια άβολη στάση γιατί πιάνεσαι και αυτό το κατανοούν απολύτως οι ειδικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλη την ώρα πρέπει να έχεις την «τέλεια» στάση. Μάλιστα, μια λιγότερο καλή στάση δεν συνδέεται με πόνους, όπως προαναφέρθηκε, καθώς δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο/ Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με μεγαλύτερη καμπύλη στην πλάτη τους, δεν είναι πιο επιρρεπείς στον πόνο της πλάτης. Έτσι το να διορθώσουν τη στάση τους, δεν μειώνει τον πόνο.
Δεν υπάρχει μόνο μία «σωστή» στάση
Το κεφάλι πρέπει να είναι πάνω από τους ώμους και το πάνω μέρος του ώμου πρέπει να είναι πάνω από τους γοφούς. Κάπως έτσι δεν έχεις στο μυαλό σου την τέλεια στάση σώματος; Παρόλο που υπάρχουν οφέλη από την «τέλεια» στάση, οι ειδικοί δεν μπορούν να καταλήξουν στο ποια ακριβώς είναι. Οι πιο «σωστές» απαιτούν πολλή ενέργεια και κόπο για να διατηρηθούν.
Το κλειδί είναι να βρεις τη στάση που σου ταιριάζει για να ξεκουράσεις εκείνη τη στιγμή το σώμα σου. Για παράδειγμα, αν έχεις πόνο στην πλάτη, θα σε βοηθήσει εκείνη η στάση που θα χαλαρώσει τους μυς ακόμη και αν σημαίνει ότι πρέπει να καμπουριάσεις για λίγο. Το πιο σωστό είναι να δοκιμάζεις διαφορετικές στάσεις μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει τη δεδομένη στιγμή, απομακρύνοντας τον εαυτό σου από τον φόβο ότι πρέπει να έχεις διαρκώς μια άψογη στάση στο σώμα σου που δεν σου επιτρέπει να εκφραστείς και να κάτσεις όπως θες.