WELL BEING

«Η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα» - Όλοι οι τρόποι που επηρεάζει το σώμα σου


JTeam

15 Μαΐου 2023

«Η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα» - Όλοι οι τρόποι που επηρεάζει το σώμα σου
pexels
Πολλές είναι οι έρευνες που συνδέουν την κακή υγεία με την καθιστική ζωή. Πόσο μεγάλος είναι τελικά ο κίνδυνος και πώς μπορεί να σωθεί η κατάσταση με την άσκηση;

Τα τελευταία χρόνια, έχεις πέσει σίγουρα πάνω σε ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι η πολύωρη καθιστική ζωή είναι το «νέο κάπνισμα». Παρόλο που στην ουσία κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τελικά είναι πολύ πιο εύκολο να ζήσεις χωρίς τσιγάρο, μπορούμε να πούμε ότι η σχέση μας με την καρέκλα, έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις.

Μέχρι ποιον βαθμό θεωρείται τελικά ok το να κάθεσαι, κάθε πότε πρέπει να πας για έναν μικρό περίπατο και κατά πόσο βοηθούν οι μπάλες γυμναστικής; Πρώτα από όλα, η καθιστική ζωή συνοδευόταν από πάντα με κινδύνους για τη συνολική σου ευεξία. Μία από τις πρώτες έρευνες πάνω σε αυτή τη σύνδεση, είχε γίνει το 1950 όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι οδηγοί σε διώροφα λεωφορεία ήταν δύο φορές πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή συγκριτικά με τους συναδέλφους τους.

Από τότε, πολλές έρευνες βρίσκουν έντονες συνδέσεις ανάμεσα στον καθιστικό τρόπο ζωής και μια σειρά από παθήσεις με μια μελέτη του 2013 να καταλήγει πως:

«Ο συνολικός χρόνος που καθόμαστε συνολικά μες στη μέρα, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας»

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική καθιστική ζωή, είναι κυρίως στάσης και καρδιομεταβολικά. Μπορείς να μετριάσεις κάπως το πρώτο πρόβλημα, κάνοντας για παράδειγμα, διατάσεις και καθίσματα ενώ δουλεύεις. Όσο για τα καρδιομεταβολικά, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει δραστικά το πρόβλημα.

«Όταν καθόμαστε για πολλή ώρα, ουσιαστικά είναι σαν να απενεργοποιούμε τη λειτουργία των μεγαλύτερων μυών του σώματός μας»

«Μπορεί να είσαι πολύ ενεργητικός αλλά αυτό δεν σε προστατεύει από την καθιστική ζωή», εξηγεί η καθηγήτρια φυσικής δραστηριότητας στο Swansea University, Kelly Mackintosh, συμπληρώνοντας: «Το να κάθεσαι για ώρες, σφίγγει τους μυς και τους τένοντές σου με αποτέλεσμα πολλές φορές να παθαίνεις το σύνδρομο της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα σύνδεση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και μια σειρά από προβλήματα στους γοφούς μας που οδηγούν με τη σειρά τους, σε άλλες μορφές μυοσκελετικού πόνου αλλά και σε πόνο στο αυχενικό.

Όλα αυτά φαίνεται να συμβαίνουν γιατί όταν κάθεσαι πολλή ώρα, είναι σαν να βάζεις το σώμα σου σε αναμονή

Όταν το κάνεις για πολύ καιρό, ο μεταβολισμός σου επιβραδύνει, η κυκλοφορία του αίματος είναι περιορισμένη ενώ είναι σαν να απενεργοποιείς τους μεγαλύτερους μυς του σώματός σου. Όλα αυτά φυσικά οδηγούν σε αυξημένη περιφέρεια της μέσης αλλά και σε μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσεις διαβήτη.

Οπότε αν είναι ανέφικτο να αλλάξεις τρόπο ζωής και κυρίως δουλειά, τι μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις τις χειρότερες επιπτώσεις; Το να κάθεσαι σε μπάλα γυμναστικής, δεν βοηθάει και πολύ, πολλές φορές μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες γιατί δεν αλλάζει το άβολο της κατάστασης για το σώμα σου. Η σωστή στάση του σώματός σου είναι πιο αποτελεσματική. Το να έχεις την οθόνη σου στο επίπεδο των ματιών σου και τα πόδια σου εντελώς στο πάτωμα, είναι ένα καλό πρώτο βήμα που θα βοηθήσει σημαντικά την σπονδυλική σου στήλη και τους γοφούς σου.

Το καλύτερο βέβαια όλων, είναι να σηκώνεσαι από τη θέση σου κάθε 15, 30 ή 60 λεπτά. Και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα! Ακόμη μπροστά από την οθόνη είσαι;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.