UPDATE #NOW

Τώρα, μπορούμε να ακούσουμε τους απόκοσμους ήχους που βγάζει ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός της Γης


JTeam

18 Μαΐου 2023

Τώρα, μπορούμε να ακούσουμε τους απόκοσμους ήχους που βγάζει ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός της Γης
Επιστήμονες ηχογράφησαν φύλλα να «ψιθυρίζουν»

Σίγουρα έχεις διαβάσει άρθρα για στοιχειωμένα σπίτια, για θάλασσες με τέρατα, για φαντάσματα πίσω από καθρέφτες. Αυτό δεν είναι ένα τέτοιο άρθρο.

Τώρα, μπορούμε να ακούσουμε έναν από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους ζωντανούς οργανισμούς της Γης να ψιθυρίζει, με εκατομμύρια φύλλα να αναπαράγουν τον ήχο από τις ρίζες του. Αναφερόμαστε σε ένα δάσος που αποτελείται από ένα μόνο δέντρο, γνωστό ως Pando, το οποίο έχει 47.000 βλαστούς, οι οποίοι έχουν κοινές ρίζες και καλύπτουν έκταση 100 στρεμμάτων. Ξεκίνησε από ένα κύτταρο και, σταδιακά, αναπτύχθηκε σε ζωντανό οργανισμό που ζυγίζει 6.000 τόνους.

Αυτό το γιγάντιο φυτό, με ύψος 24 μέτρα και ηλικία 12.000 έτη, έχει πολλά να πει. Και τώρα, μπορούμε να το ακούσουμε. Όντως.

Jenny.Gr

Ο sound artist, Jeff Rice, πειραματίστηκε και τοποθέτησε ένα υδρόφωνο σε μία τρύπα, σε ένα κλαδί. Από εκεί, με σπάγκο, το κατέβασε στις ρίζες του δέντρου και δεν ήξερε τι να περιμένει. Όχι πολλά, πάντως.

«Τα υδρόφωνα δεν χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν», εξήγησε. «Παίρνουν δονήσεις κι από επιφάνειες σαν τις ρίζες, και όταν έβαλα τα ακουστικά μου, σοκαρίστηκα. Κάτι συνέβαινε. Υπήρχε ένας χαμηλός ήχος».

«Αυτό που ακούς, είναι νομίζω ο ήχος εκατομμυρίων φύλλων στο δάσος, ο οποίος προκαλεί δόνηση στο δέντρο και περνά μέσα από τα κλαδιά του, κάτω στο έδαφος», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian, όταν παρουσίασε τα ευρήματά του.

Οι ήχοι είναι ενδιαφέροντες, μοιάζουν απόκοσμοι και ταυτόχρονα οικείοι. Έτσι τους περιγράφει ο Rice, τουλάχιστον.