UPDATE #NOW

To dark mermaidcore είναι το trend που βγάζει τη Σειρήνα από μέσα σου


Στεφανία Παπαδημητρίου

22 Μαΐου 2023

To dark mermaidcore είναι το trend που βγάζει τη Σειρήνα από μέσα σου
Η εποχή που ήσουν η ονειρεμένη Άριελ, τελείωσε. Τώρα είσαι γεμάτη οργή, οπότε ντύνεσαι και βάφεσαι ανάλογα

Ήθελες πάντα να βγάλεις τη γοργόνα που κρύβεις μέσα σου, αλλά δεν αντέχεις τα φωτεινά χρώματα. Η ντουλάπα σου έχει μόνο μαύρα – άντε και γκρι ή μπορντώ – ρούχα, ενώ η τελευταία φορά που φόρεσες ροζ κραγιόν, ήταν κάποια στιγμή στο Γυμνάσιο. Και, κακά τα ψέματα, είσαι γεμάτη οργή - ίσως όχι η ονειρεμένη Άριελ που έχει κανείς στον νου του. Ε, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να τα κάνεις όλα.

Το mermaidcore, πιο ενδιαφέρον και επίκαιρο από ποτέ, στην πιο dark εκδοχή του, ήρθε για να σε κάνει Σειρήνα. Σε αφήνει ήσυχη, στο πιο σκοτεινό σημείο του ωκεανού, να αγνοήσεις τις πολύχρωμες γοργόνες και να ζεις την καλύτερη ζωή σου, υπνωτίζοντας ναυτικούς και σκοτώνοντάς τους, στο τέλος.

Εντάξει, εσύ δεν θα σκοτώσεις κανέναν. Θα έχεις glowy δέρμα, ωστόσο, και τα siren eyes που έχουν γίνει viral στο TikTok. Με σκούρο eyeliner και σαγηνευτικό βλέμμα, έχοντας αγκαλιάσει τη σέξι και (γιατί όχι;) υγρή εκδοχή του εαυτού σου, γίνεσαι η ενσάρκωση του dark feminine energy. Και μπορεί να μην τραγουδήσεις σαν άλλη Σειρήνα, αλλά θα έχεις όλο το υπόλοιπο.

@daniellemarcan you asked, i receive <3 #sireneyes #makeup #beauty #smokey ♬ original sound - DANIELLE

Το dark mermaidcore χτίζεται εδώ και καιρό και δεν πρόκειται να σου πει ότι «ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα».

Η DiPetsa, με τα φορέματά της, είναι από τους πρώτους που οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του νέου είδους γοργόνας που αγκαλιάζει κάθε ταμπού (από την περίοδο, μέχρι τον ιδρώτα και τον θηλασμό), εξερευνά τον οικοφεμινισμό και επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με την υγρασία. Ήδη, από το 2018, δήλωνε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα σωματικά μας υγρά ακριβώς όπως το νερό. Και τα δύο είναι καθ’ όλα φυσιολογικά και απόλυτα ανεξέλεγκτα. Αν το σκεφτείς, η έννοια της υγρασίας, στο πλαίσιο της γυναικείας φύσης, είναι αποδεκτή μόνο στο σεξ».

Πιο πρόσφατα, τα μοντέλα της Dilara Findikoglu για τη συλλογή SS23, έμοιαζαν βγαλμένα από θαλάσσια κόλαση, πανέμορφα, επιβλητικά και μούσκεμα.

Τα τελευταία χρόνια, εμπνεόμαστε από παραμυθένια trends, από το mermaid beauty μέχρι το fairycore, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για τον τρόπο μας να ξεφεύγουμε από το doom-scrolling, την υπαρξιακή κρίση που έρχεται με όσα συμβαίνουν γύρω μας και τις ατέλειωτες ώρες που ξοδεύουμε προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα «σε τι κόσμο ζω;». Τώρα, η σκοτεινή εκδοχή αυτών των τάσεων αντικατοπτρίζει την ανάγκη μας να πάρουμε πίσω τη δύναμή μας. Κι αν σου φαίνεται αστείο, ίσως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείς μερικά πράγματα.

Οι beauty επιλογές σου δεν γίνονται τυχαία – μ’ αυτές, μπορείς να σαγηνεύσεις, να παρασύρεις και να καταστρέψεις τους εχθρούς σου. Αν ήσουν πραγματική Σειρήνα, οι εχθροί αυτοί θα ήταν οι ναυτικοί στη θάλασσα. Τώρα που ανήκεις σ’ ένα ξεχωριστό είδος Σειρήνας, αυτό της σύγχρονης γυναίκας στην ελληνική πραγματικότητα, εχθροί σου είναι η κλιματική αλλαγή, ο καπιταλισμός και η πατριαρχία. Βάψου ανάλογα.