UPDATE #NOW

Ένας χρόνος από το μακελειό σε σχολείο του Τέξας: Τα 21 θύματα έγιναν τοιχογραφίες στην πόλη Uvalde


JTeam

25 Μαΐου 2023

Ένας χρόνος από το μακελειό σε σχολείο του Τέξας: Τα 21 θύματα έγιναν τοιχογραφίες στην πόλη Uvalde
PHOTO: AL RENDON, ART BY: ANA HERNANDEZ
Τα πορτρέτα του "Healing Uvalde" από τον φωτογράφο Al Rendon κρύβουν και από μια ιστορία

Η τέχνη πολλές φορές λειτουργεί επουλωτικά, όπως αυτές τις μέρες στους δρόμους της πόλης Uvalde στο Τέξας. Πριν ακριβώς από έναν χρόνο, ο 18χρονος Salvador Ramos σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες όταν άνοιξε πυρ σε δημοτικό σχολείο, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Επρόκειτο για τη χειρότερη σφαγή σε σχολείο των ΗΠΑ μετά το Sandy Hook το 2012 με τις πληγές να μένουν ακόμη ανοιχτές για τις οικογένειες των θυμάτων.

To συγκινητικό project με τίτλο "Healing Uvalde" δημιουργήθηκε για να τιμήσει τη μνήμη των 21 θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας, από έναν κάτοικο της Uvalde, τον Abel Ortiz, ο οποίος διδάσκει μαθήματα τέχνης στο Southwest Texas Junior College και τα παιδιά του ήταν μαθητές στο σχολείο που έγινε το μακελειό. Όπως περιγράφει ο Ortiz που συνεργάστηκε με περισσότερους από 20 καλλιτέχνες για να δημιουργηθούν οι τοιχογραφίες των 21 θυμάτων λίγες μέρες μετά το συμβάν:

«Γνωρίζω, από τη δική μου εμπειρία, ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες να διαχειριστούν τον ανείπωτο πόνο που θα βιώνουν για όλο το υπόλοιπο της ζωής τους. Γι' αυτόν τον λόγο, οι τοιχογραφίες έπρεπε να έχουν τη μορφή πορτρέτου, έτσι ώστε να θυμόμαστε για πάντα τα πρόσωπα και τα ονόματά τους. Παράλληλα, γίνονται η φωνή για την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα μας. Δημιουργήθηκαν με την ελπίδα να πείσουν τις καρδιές των Αμερικανών να φέρουν την αλλαγή».

Τα πορτρέτα του "Healing Uvalde" από τον φωτογράφο Al Rendon συγκινούν και ζωντανεύουν τις μνήμες:

Nevaeh Bravo, 10 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: BRITTANY JOHNSON

Με έναν γρήγορο αναγραμματισμό, το όνομα της αδικοχαμένης Nevaeh, γίνεται "Heaven". Μετά τον θάνατό της, η θεία της 10χρονης έγραψε στο Facebook: «Πετάει ψηλά στον ουρανό με τους αγγέλους. Σε αγαπάμε πάρα πολύ, πριγκίπισσα Nevaeh».

Jackie Cazares, 9 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: KIMIE FLORES

Η Jackie σκοτώθηκε μαζί με την ξαδέρφή της, Annabell Rodriguez. Μετά τον θάνατό της, ο πατέρας της, Jacinto Cazares, έγραψε στο Facebook ότι η 9χρονη ήταν «γεμάτη με ζωή και αγάπη» ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε συντετριμμένοι με έναν τρόπο που ελπίζουμε να μη βιώσει κανείς άλλος. Πονάει η ψυχή μας».

Makenna Lee Elrod, 10 χρονών

Jenny.Gr
Photo: AL RENDON; ART BY: SILVY OCHOA AND COURTNEY

H Makenna αγαπούσε τα ακροβατικά, σύμφωνα με μια φίλη της μητέρας της. Όπως περιγράφει η θεία της: «Είχε πολλή καλοσύνη στην ψυχή της και αγαπούσε πολύ την οικογένεια και τους φίλους της».

Jose Flores Jr., 10 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: TINO ORTEGA

Λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή του, ο Jose είχε λάβει μια αθλητική διάκριση στο σχολείο του. Όπως περιγράφει ο πατέρας του στο CNN: « Ήταν πάντα γεμάτος ενέργεια και μπορούσε να παίζει μέχρι αργά το βράδυ. Το baseball και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν τα αγαπημένα του».

Eliahna "Ellie" Garcia, 9 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: ABEL ORTIZ

Η Ellie έπαιζε μπάσκετ σε σχολική ομάδα. Μετά τον θάνατό της, η μητέρα της έγραψε στο Facebook: «Η καρδιά μου έγινε κομμάτια. Σε αγαπώ, κοριτσάκι μου. Δεν θα πάψω ποτέ να σε σκέφτομαι».

Irma Garcia, 48 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: CEASE MARTINEZ

Η δασκάλα του σχολείου Robb, Garcia ήταν μητέρα 4 παιδιών. Λάτρευε να κάνει μπάρμπεκιου με τον σύζυγό της που ήταν μαζί 24 χρόνια, τον Joe ενώ ήταν δασκάλα εκεί 23 χρόνια.

Uziyah Garcia, 9 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: RICHARD SAMUEL

Ο παππούς του 9χρονου, Manny Renfro τον περιγράφει στο AP, ως: «το πιο γλυκό αγόρι στον κόσμο». Λάτρευε το ποδόσφαιρο, κι άφησε πίσω του δύο αδερφές.

Amerie Jo Garza, 10 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: CRISTINA NORIEGA

H Amelie λάτρευε την οικογένειά της, ειδικά τον 3χρονο αδερφό της, Zayne, σύμφωνα με τη γιαγιά της, Berlinda Arreola. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, προσπαθούσε να καλέσει την άμεση βοήθεια καθώς «ήθελε πάντα να βοηθάει».

Xavier Lopez, 10 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: AMADO CASTILLO III

O Xavier Lopez ανυπομονούσε για το καλοκαίρι. Ήταν μόλις 10 αλλά ήξερε να απολαμβάνει τη ζωή. Λάτρευε τον χορό με τη μαμά του και τα αδέρφια του.

Jayce Luevanos, 10 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: RUBEN ESQUIVEL

Το πρωί του μακελειού, ο Jayce ζήτησε από τη γιαγιά του να πάνε εκδρομή αλλά του είπε πως δεν έπρεπε να χάσει τα μαθήματα στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αν είχε πάει, θα είχε επιζήσει.

Tess Mata, 10 χρονών

Jenny.Gr
PHOTO: AL RENDON; ART BY: ANAT RONEN

Η αδερφή της Tess, Faith έγραψε στο Twitter μετά τον χαμό της: «Άγγελέ μου, αγαπήθηκες τόσο βαθιά. Στα μάτια μου δεν είσαι θύμα αλλά επιζήσασα».

Δείτε τις τοιχογραφίες και των 21 θυμάτων εδώ.