UPDATE #NOW

Αυτισμός: Πώς γίνεται η διάγνωση στους ενήλικες - Τα 6 κυριότερα σημάδια


JTeam

29 Μαΐου 2023

Αυτισμός: Πώς γίνεται η διάγνωση στους ενήλικες - Τα 6 κυριότερα σημάδια
pexels
Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά υπάρχουν κάποια βασικά σημάδια που είναι κοινά

Παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί πριν από τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού, τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται όταν είναι 12-18 μηνών. Αν αυτά τα συμπτώματα εντοπιστούν μέχρι τότε, η εντατική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας και να τα αντιστρέψει.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που η διάγνωση αργεί να γίνει με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι, και κυρίως οι γυναίκες (βάσει ερευνών), να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν, έχοντας φτάσει πια στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο με έδρα το Oregon, Dr. Megan Anna Neff, υπάρχει μια πρόσφατη έρευνα με στοιχεία που προκαλούν έκπληξη:

«Το 80% των γυναικών με αυτισμό παραμένει χωρίς διάγνωση μέχρι την ηλικία των 18»

Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Για αρχή, μαθαίνουμε να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας στις ανάγκες της κοινωνίας ενώ παράλληλα, όλη η προσοχή στρέφεται στα εξωτερικά σημάδια, κι όχι στα εσωτερικά, τα οποία διαφέρουν κατά πολύ από άτομο σε άτομο, όπως περιγράφερι η ειδικός στην αμερικανική Huffpost. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους εκδηλώνεται ο αυτισμός», σύμφωνα με την Dr. Neff, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

1. Η αίσθηση ότι διαφέρεις από τους άλλους

Τα άτομα με αυτισμό νιώθουν ιδιαίτερα. Όπως περιγράφεται από τους ειδικούς, «νιώθουν κάποιες φορές σαν εξωγήινοι». Αυτό το αίσθημα δεν εγκαταλείπει ποτέ ένα τέτοιο άτομο, το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή και είναι μία από τις μεγαλύτερες ενδείξεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι νιώθουν άβολα με αυτό που είναι, αποδέχονται τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι.

2. Αισθητηριακή ευαισθησία

Τα άτομα με αυτισμό βιώνουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο από τα νευροτυπικά άτομα, βιώνοντας έντονη αισθητηριακή ευαισθησία. Μπορεί να έχουν αυξημένη αίσθηση επίγνωσης όταν πρόκειται για μυρωδιές, φως, ήχους και αφή.

Jenny.Gr
pexels

3. Τάσεις απομόνωσης

Μετά από μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά ή ένα κοινωνικό event, τα άτομα με αυτισμό έχουν ανάγκη να αποξενωθούν και να μείνουν με τον εαυτό τους. Αρχίζουν και νιώθουν αμήχανα και δεν θέλουν άλλες επαφές σε κοντινό χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν μπορεί να συμβεί γενικά αλλά είναι ένα από τα πιο βασικά σημάδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

4. Δυσκολίες με την οπτική επαφή

Η επαφή με τα μάτια μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα άτομα με αυτισμό. Έτσι, τα άτομα αυτά καταλήγουν συχνά να αναγκάζουν τον εαυτό τους να έχουν οπτική επαφή. Αν το κάνουν αρκετά, μπορεί να αρχίσει να τους φαίνεται πιο φυσικό. Έτσι, ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να κάνει οπτική επαφή , μόνο και μόνο επειδή το έχει μάθει.

5. Εμμονικά ενδιαφέροντα

Τα άτομα με αυτισμό έχουν πιο εξειδικευμένα κι «έντονα» ενδιαφέροντα. Σκέφτονται περισσότερο, σύμφωνα με το «τι θα γίνει αν-τότε» και θέλουν να μάθουν κάθε στοιχείο σχετικά με αυτό που τους ενδιαφέρει.

Ενώ τα ενδιαφέροντα των αγοριών και των ανδρών αφορούν συχνά συγκεκριμένα αντικείμενα ή πράγματα, οι γυναίκες συχνά εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες με αυτισμό επιλέγουν χόμπι που απαιτούν υψηλό επίπεδο έντονης εστίασης.

6. Προβλήματα στον ύπνο

Πολλά άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. Συχνά, αυτό προκαλείται από αισθητηριακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ευαισθησίας στον θόρυβο τη νύχτα και των προβλημάτων άνεσης. Η παρουσία ενός άλλου ατόμου μάλιστα, μπορεί να επιδεινώσει τις διαταραχές αυτές στον ύπνο.