UPDATE #NOW

Όταν το νερό σου είναι αδιάφορο: Υπάρχει αντάξιο υποκατάστατο;


JTeam

29 Μαΐου 2023

Όταν το νερό σου είναι αδιάφορο: Υπάρχει αντάξιο υποκατάστατο;
pexels
Το νερό προσφέρει την τέλεια ενυδάτωση. Μπορεί όμως o καφές, το τσάι και οι χυμοί να κάνουν στον οργανισμό μας την ίδια ακριβώς δουλειά;

Η Jennifer Aniston και η Gwyneth Paltrow πίνουν νερό μέχρι και τρία λίτρα τη μέρα. Αλλά δεν το βρίσκουν όλοι τόσο εύκολο. Η Florence Pugh για παράδειγμα, έχει πει ότι το βρίσκει «αδιάφορο». Το θεωρεί «χάσιμο χρόνου», κυρίως επειδή δεν έχει γεύση, επιλέγοντας να πίνει στη θέση του, πολύ τσάι και φυσικούς χυμούς.

Τι υποστηρίζουν όμως, για αυτά τα υποκατάστατα, οι ειδικοί; Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε τη μέρα και κατά πόσο ενυδατωνόμαστε το ίδιο, από άλλα ροφήματα;

Σύμφωνα με τον GP Chris Ritchieson, πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό τη μέρα, δηλαδή έξι με οκτώ ποτήρια. «Παρόλο που αυτή είναι η γενική συμβουλή, υπάρχουν λιγοστές έρευνες πάνω σε αυτό. Όλοι, έχουμε διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στην αφυδάτωση οπότε οι ανάγκες είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο».

Όπως εξηγεί: «Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, παθαίνουμε πιο συχνές ουρολοιμώξεις, υποφέρουμε από πονοκεφάλους, ημικρανίες ενώ νιώθουμε πιο κουρασμένοι, τα ούρα μας γίνονται πιο σκούρα κι εμφανίζουμε χαμηλή πίεση».

Παρόλο που το νερό θεωρείται η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης, ο Ritchieson λέει ότι κάποια ροφήματα ή μη αλκοολούχα ποτά μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό υποκατάστατο. Σύμφωνα με έρευνα του 2016 από το πανεπιστήμιο του Stirling, διαπιστώθηκε ότι ένα λίτρο στιγμιαίου καφέ -ακόμη και μπύρας- προσφέρουν την ίδια ενυδάτωση με την κατανάλωση του νερού. Αλλά τα μεγαλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης, προέρχονται από το γάλα και ξεπερνούν ακόμη κι εκείνα μετά την κατανάλωση νερού.

Ωστόσο, δεν είναι καλό να πίνουμε όλα αυτά τα υποκατάστατα του νερού σε καθημερινή βάση. «Το τσάι και ο καφές είναι διουρητικά, που σημαίνει ότι σε κάνουν να πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα», εξηγεί ο Ritchieson, συμπληρώνοντας: «Τα αναψυκτικά και οι χυμοί επίσης θα σε ενυδατώσουν αλλά καλό είναι να αποφεύγουμε τη συχνή τους κατανάλωση εξαιτίας της ζάχαρης».

H καφεΐνη στο τσάι και ο καφές μπορούν να προκαλέσουν άλλες παρενέργειες, όπως αυξημένους καρδιακούς παλμούς, άγχος, αυπνίες, προβλήματα πέψης. Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο: «Πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση του καφέ (μέχρι 4 τη μέρα), όπως και στο τσάι».

Οι φρέσκοι χυμοί έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα αναψυκτικά αλλά και πάλι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης. Το σημαντικό είναι ότι το νερό μάς ενυδατώνει με μηδενικές θερμίδες και χωρίς κανένα άλλο κόστος στην υγεία μας. Αν εξακολουθείς όμως να το βρίσκεις «αδιάφορο» ή άγευστο, μπορείς να προσθέσεις σε αυτό, φρούτα ή αγγούρι που θα δώσει μια πιο ευχάριστη γεύση.

Η διατροφή επίσης, πλούσια σε λαχανικά, θα σου προσφέρει την κατάλληλη ενυδάτωση καθώς το σέλινο, το μαρούλι, οι ντομάτες και το καρπούζι περιέχουν πάνω από 90% νερό. Εναλλακτικά, μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό σου διατροφολόγιο, ροδάκινα, ανανά, πορτοκάλια και αχλάδια.

Τα πλεονεκτήματα της σωστής ενυδάτωσης είναι γνωστά – είμαστε καλύτεροι στον αθλητισμό, συγκεντρωνόμαστε ευκολότερα, βελτιώνεται το δέρμα μας. Έρευνα που κυκλοφόρησε το 2013 ωστόσο, εξέτασε τη συμπεριφορά των ποδηλατών ανάλογα με το πόσο νερό είχαν πιει. Βρέθηκε πως οι πλήρως ενυδατωμένοι ήταν εξίσου γρήγοροι και δυνατοί με όσους δεν είχαν καταναλώσει υγρά. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που αφορούν την ποιότητα του δέρματος – μόνο μία συνδέει την ενυδάτωσή του με το νερό που πίνουμε.

Τα 2 λίτρα (ή 8 ποτήρια) την ημέρα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’40 στις ΗΠΑ, σε μορφή υποσημείωσης. Βασίζεται στη δίαιτα του μέσου άνδρα με 2.500 θερμίδες και επανεμφανίστηκαν το 1948. Δεν υπήρχε κάποια εξήγηση, όμως η ιδέα συνέχισε να αναπαράγεται. Η Dee Johnson, σύμβουλος ψυχικής υγείας και πρώην ψυχολόγος για ζητήματα διατροφής στο Counselling Directory, εξήγησε στο Refinery29 πως η κατανάλωση νερού μπορεί να γίνει εμμονή, να προκαλέσει άγχος. «Ο κόσμος δεν πίνει επειδή το έχει ανάγκη, ξεχνά ότι προσλαμβάνει νερό από το φαγητό και αυτή η εμμονή πως πρέπει να έχεις πάντα μαζί το μπουκάλι σου και να μετράς πόσο νερό πίνεις κάθε μέρα, είναι πραγματική».