UPDATE #NOW

Τι γίνεται όταν ο δικηγόρος σου σε υπερασπίζεται με τη βοήθεια του ChatGPT; Σίγουρα όχι αυτό που περιμένεις


JTeam

29 Μαΐου 2023

Τι γίνεται όταν ο δικηγόρος σου σε υπερασπίζεται με τη βοήθεια του ChatGPT; Σίγουρα όχι αυτό που περιμένεις
Μπορεί το ChatGPT να έγινε γιατρός, όμως δεν μπορεί να γίνει δικηγόρος

Εκείνος, είναι ο Roberto Mata. Εκείνη, είναι η αεροπορική εταιρεία Avianca. Εκείνος, είπε ότι τραυματίστηκε όταν ένα μεταλλικό καρότσι έπεσε στο γόνατό του, κατά τη διάρκεια πτήσης προς τον Διεθνή Αερολιμένα Kennedy στη Νέα Υόρκη. Εκείνη, το αρνήθηκε. Και όλα πήγαιναν όπως θα περίμενε κανείς: Δικαστήρια, φωνές, κούραση.

Όταν η Avianca αιτήθηκε την απόρριψη της μήνυσης, οι δικηγόροι του Mata όχι απλώς επέμειναν, αλλά παρουσίασαν δεκασέλιδη αναφορά με αντίστοιχες υποθέσεις, τις οποίες κέρδισε ο ενάγων. Martinez εναντίον Delta Air Lines, Zicherman εναντίον Korean Air Lines και, φυσικά, Varghese εναντίον China Southern Airlines, ήταν μερικές από αυτές. Υπήρχε ένα πρόβλημα, όμως. Κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη των συγκεκριμένων υποθέσεων, ούτε οι δικηγόροι της αεροπορικής, ούτε καν ο δικαστής, και υπήρχε λόγος. Δεν υπήρξαν ποτέ - το ChatGPT τα είχε βγάλει όλα από το τεχνητό μυαλό του.

Ο δικηγόρος που ανέλαβε τον Mata ονομάζεται Steven A. Schwartz και εργάζεται (αν δεν έχει απολυθεί) στην δικηγορική εταιρεία Levidow, Levidow & Oberman. Παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε το ΑΙ bot για τη νομική του έρευνα, αλλά και ότι πρόκειται για «μία πηγή που αποδείχθηκε αναξιόπιστη». Πρόσθεσε πως δεν είχε καμία πρόθεση να παραπλανήσει και να υποτιμήσει το κύρος του δικαστηρίου, ενώ ήταν η πρώτη φορά που έκανε χρήση του ChatGPT, «επομένως δεν γνώριζε πως υπήρχε ενδεχόμενο να παράγει ψευδές περιεχόμενο». Του είχε ζητήσει, άλλωστε, να επιβεβαιώσει πως όλες οι υποθέσεις ήταν αληθινές, κι εκείνο απάντησε ένα μεγάλο «ναι», όταν ρωτήθηκε.

Προφανώς και ο δικηγόρος μετανιώνει, προφανώς και δεν θα ξανακάνει κάτι τέτοιο - το κακό έγινε, ωστόσο. Κι εκείνος, έδωσε viral υλικό για memes και αστεία στο ίντερνετ.