UPDATE #NOW

Τελικά, μεγαλώνει η μυωπία όταν φοράμε τα γυαλιά μας όλη μέρα;


JTeam

30 Μαΐου 2023

Τελικά, μεγαλώνει η μυωπία όταν φοράμε τα γυαλιά μας όλη μέρα;
pexels
Είναι κάτι που ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια αλλά αληθεύει, ότι φορώντάς τα, χειροτερεύει η όρασή μας;

Από το ότι πρέπει να πίνεις οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα για να έχεις τέλεια ενυδάτωση μέχρι το ότι αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά θα αρρωστήσεις, η συνολική μας υγεία αντιμετωπίζει συχνά μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους. To ίδιο συμβαίνει και με την υγεία των ματιών μας.

Κάτι που ακούμε συχνά, είναι ότι όσο περισσότερο φοράμε τα γυαλιά μας, τόσο χειροτερεύει η όρασή μας. Κατά πόσο ισχύει όμως, κάτι τέτοιο; Μπορεί να το πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά όπως εξηγεί η οπτομέτρης Kyla Black στο Stylist, κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. «Είναι κοινή παρανόηση. Τα γυαλιά βοηθούν την κοντινή ή τη μακρινή όραση και το να φοράς γυαλιά, δεν κάνει χειρότερη την όρασή σου».

Από πού προέρχεται λοιπόν η αντίληψη ότι με το να φοράμε τα γυαλιά μας, μεγαλώνει η μυωπία μας; Πολλοί πιστεύουν ότι η όρασή τους χειροτερεύει ή «τεμπελιάζει» μόλις βγάλουν τα γυαλιά τους. Όπως εξηγεί όμως η οπτομέτρης, Dr Josie Forte, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στ' αλήθεια.

«Οι φακοί στα γυαλιά βοηθούν στο να διορθώσουν την όρασή σου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι μυς των ματιών μπορούν να χαλαρώσουν και να λειτουργήσουν φυσιολογικά», σύμφωνα με την Forte, η οποία προσθέτει: «Όταν τα βγάλεις, τα μάτια σου θα προσπαθήσουν να εστιάσουν μόνα τους χωρίς τη βοήθεια των γυαλιών και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθεις ζάλη και αποπροσανατολισμό. Αυτό ακριβώς κάνει κάποια άτομα να πιστεύουν ότι με το να φορούν τα γυαλιά τους, τα μάτια τους "τεμπελιάζουν". Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, τα γυαλιά δεν χειροτερεύουν ποτέ την όραση».

Αυτό επίσης εξηγεί γιατί μερικοί φορώντας τα γυαλιά τους όλη μέρα, πιστεύουν ότι το πρωί βλέπουν καλύτερα και το βράδυ, χειρότερα.

Jenny.Gr
pexels

Αυτό ισχύει σύμφωνα με την ειδικό, επειδή «το πρωί τα μάτια σου είναι πιο ξεκούραστα οπότε μπορούν να εστιάζουν καλύτερα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη στιγμή μες στη μέρα. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και δεν σημαίνει ότι τα γυαλιά ευθύνονται που η όρασή σου χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Αν από την άλλη, αποφεύγεις τα γυαλιά από τον φόβο μην αυξηθεί η μυωπία σου, μην ανησυχείς γιατί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. «Ούτε το να μη φοράς καθόλου γυαλιά, χειροτερεύει την όρασή σου, απλά κάνει τα μάτια σου να δουλεύουν πιο σκληρά». Ωστόσο σύμφωνα με τη Black, το να μη φοράς καθόλου γυαλιά όταν έχεις μυωπία, προκαλεί πονοκεφάλους και περισσότερη καταπόνηση στα μάτια.