UPDATE #NOW

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός απέλυσε τον γιο του, για να σώσει την πολιτική του καριέρα


JTeam

30 Μαΐου 2023

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός απέλυσε τον γιο του, για να σώσει την πολιτική του καριέρα
Το σκάνδαλο που οδήγησε στην απόφαση

Ο μεγαλύτερος γιος του Ιάπωνα Πρωθυπουργού, Fumio Kishida, Shotaro, παραιτείται - ή, καλύτερα, απολύεται - από εκτελεστικός γραμματέας του, μόλις επτά μήνες από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του. Ο λόγος; Το περιοδικό Shukan Bunshun, το οποίο ασκεί κριτική στο κόμμα, δημοσίευσε φωτογραφίες από ιδιωτικό πάρτι, στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.

Στις λήψεις που τράβηξαν οι καλεσμένοι, βλέπουμε τον Shotaro και δέκα ακόμη φίλους και συγγενείς του, να ποζάρουν ξαπλωμένοι στις «συμβολικής σημασίας σκάλες με το κόκκινο χαλί», σε πόντιουμ «λες και δίνουν συνέντευξη Τύπου» και να φωτογραφίζονται ομαδικά, όπως ακριβώς τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν μόλις ορκιστεί, με τον ίδιο στο κέντρο, στη θέση που παίρνει συνήθως ο Πρωθυπουργός.

Το ρεπορτάζ του Shukan Banshun αναφέρει ότι στο πάρτι συμμετείχε κι ο ίδιος ο Kishida, ο οποίος αργότερα ξεκαθάρισε πως απλώς πέρασε για λίγο, να δει τους καλεσμένους και να φύγει - όχι να μείνει για δείπνο ή οτιδήποτε άλλο.

Το πάρτι φέρεται να έγινε κοντά στο τέλος του 2022, ενώ δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Shotaro βρέθηκε στο στόχαστρο της κοινής γνώμης. Ήταν, όμως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ο πατέρας του, τον αντικαθιστά.

«Ως εκτελεστικός γραμματέας του πρωθυπουργού, μία δημόσια θέση, οι πράξεις του ήταν ανάρμοστες και αποφάσισα να τον αντικαταστήσω, για να αναλάβει την ευθύνη του», δήλωσε ο Kishida. «Φυσικά, το ότι ανέλαβε αυτήν την θέση εξαρχής, είναι δική μου ευθύνη».

Τώρα, τη θέση του θα πάρει ο Takayoshi Yamamoto.

O Shotaro είναι 32 ετών και δεν βρισκόταν ούτε έναν χρόνο στη συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο, η κατάχρηση εξουσίας φαίνεται να ήταν ένα από τα πρώτα του χόμπι, ενώ έχει καταφέρει να εξοργίσει τον λαό πολλές φορές. Τον Ιανουάριο, ενώ συνόδευε τον πατέρα του στην Ευρώπη για επαγγελματικούς λόγους, επέμενε να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο της πρεσβείας για να κάνει τουρισμό και να επισκεφθεί πανάκριβα καταστήματα, αγοράζοντας σουβενίρ για μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Κι ενώ ο Πρωθυπουργός επέμενε ότι τον έχει επιπλήξει, η αντιπολίτευση έφερε στο τραπέζι αυτό που, μάλλον, υπάρχει στο μυαλό όλων: τον νεποτισμό. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε το πρώτο κράτος, που βλέπουμε άτομα να παίρνουν υψηλόβαθμες θέσεις σε κόμματα, κυβερνήσεις και όχι μόνο, επειδή απλώς έχουν στενή συγγένεια με κάποιον υψηλότερα ιστάμενο.

Τον Μάρτιο του 2020, ο Shotaro παραιτήθηκε από την εργασία του και ξεκίνησε να δουλεύει για τον πατέρα του. Ο τελευταίος, δήλωνε ότι ο γιος του ήταν ιδανικός για τη θέση όχι επειδή ήταν παιδί του, αλλά για λόγους «προσωπικότητας και διορατικότητας» στα πολιτικά ζητήματα.

Αυτό δεν άρεσε μεν, αλλά μετά τις θετικές κριτικές έπειτα από την παρουσία του Kishida στη σύνοδο κορυφής G7 της Χιροσίμα, και μία απόπειρα δολοφονίας του, η δημοτικότητα του άρχισε να αυξάνεται. Και πριν προλάβει να το χαρεί, ο γιος του αποφάσισε να συμμετάσχει σε ένα ακόμη σκάνδαλο, επηρεάζοντας έτσι την δική του πολιτική καριέρα. Και για να τη σώσει, έπρεπε να κάνει μία θυσία - επέλεξε, λοιπόν, να αντικαταστήσει τον γιο του, να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα σκάνδαλα κι αφήνοντας εμάς να αναρωτιόμαστε πόσος καιρός θα περάσει, μέχρι να ξανακούσουμε για μία αντίστοιχη υπόθεση.

Με πληροφορίες από Guardian