UPDATE #NOW

Τι συμβαίνει όταν δεν πλένεις (σχολαστικά) τα πέλματά σου


JTeam

1 Ιουνίου 2023

Τι συμβαίνει όταν δεν πλένεις (σχολαστικά) τα πέλματά σου
pexels
Ίσως νομίζεις ότι δεν είναι το πιο σημαντικό σημείο στο σώμα σου, στο οποίο αξίζει να σταθείς όταν κάνεις ντους, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το να μην πλένεις καλά τα πόδια σου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σου

Είτε προτιμάς να κάνεις ντους είτε να γεμίζεις μέχρι πάνω με νερό την μπανιέρα σου, πόσο καλά και σχολαστικά πλένεις τα πόδια και τα πέλματά σου; Μπορεί να πιστεύεις ότι αρκεί λίγο νερό για να καθαριστούν αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, σύμφωνα με τη γιατρό, Rosmy Barrios, που ειδικεύεται στην υγεία του δέρματος και μίλησε στο Reader's Digest.

Όπως εξηγεί, ακόμη και η ελάχιστη προσπάθεια να πλύνουμε σωστά το σημείο δεν αρκεί και μπορεί να προκαλέσει μερικές σοβαρές μολύνσεις. «Το να πλένεις τα πόδια σου είναι σημαντικό για τη συνολική σου υγιεινή. Είναι σημαντικό να τα πλένεις σχολαστικά με σαπούνι και ζεστό νερό αλλά και να εστιάζεις στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα και τις πατούσες. Αν δεν τα πλένεις σωστά, τότε μπορεί να υπάρχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις».

Πολλές από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν αν αρχίσεις να τα περιποιείσαι σωστά. Σύμφωνα με το Centers for Disease Control και το Prevention, αυτό περιλαμβάνει το να τα πλένεις και να τα σκουπίζεις σωστά σε καθημερινή βάση, να κόβεις τα νύχια των ποδιών σου, να αλλάζεις κάλτσες, και να φοράς καλά και άνετα υποδήματα.

Αν παρόλα αυτά, η υγιεινή των ποδιών σου δεν μπορεί να γίνει προτεραιότητα, υπάρχουν μερικές επιπτώσεις που καλό είναι να λάβεις υπόψιν σου κάθε φορά που την παραμελείς.

Όταν δεν καθαρίζονται σωστά, τα πόδια σου:

Jenny.Gr
pexels

1. Αποκτούν δυσάρεστη οσμή

Και σίγουρα δεν το θες, ειδικά αν συγκατοικείς. Η δυσάρεστη οσμή είναι το πρώτο σημάδι ότι τα πόδια σου δεν πλένονται σωστά. «Τα πόδια συγκεντρώνουν εύκολα ιδρώτα και βακτήρια και αυτό τα κάνει να μυρίζουν άσχημα», σύμφωνα με τη Dr. Barrios.

Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο δέρμα (και στα παπούτσια σου), τρέφονται από τον ιδρώτα και προκαλούν αυτή την άσχημη οσμή.

2. Παθαίνουν μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις

Δεδομένου ότι τα βακτήρια ευδοκιμούν σε μέρη με υγρασία, τα σκοτεινά μέρη (ναι, αναφερόμαστε στα παπούτσια και τις κάλτσες σου), ευνοούν για διάφορες λοιμώξεις (μυκητιασικές, βακτηριακές, και πιο σπάνια ιογενείς). Το τελευταίο συμβαίνει συνήθως όταν δεν κόβεις και περιποιείσαι σωστά τα νύχια σου. Μερικές από αυτές τις μολύνσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, σύμφωνα με την ειδικό.

Πολύ σημαντικό για να αποφεύγεις όλα τα παραπάνω, είναι -πέρα από το να πλένεις επιμελώς και σωστά τα πόδια σου- να τα αφήνεις να στεγνώσουν καλά πριν βάλεις παπούτσια.

3. Μπορεί να αποκτήσουν σχισμές

To δέρμα γύρω από την περιοχή είναι πιθανό να ξεραθεί και να κάνει σχισμές. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μη σωστός καθαρισμός των ποδιών τα γεμίζει με νεκρά κύτταρα. Τα πόδια μας παράλληλα μπορούν εύκολα να ξεραθούν αν τα αφήνουμε στο ζεστό νερό για πολλή ώρα οπότε κι εκεί χρειάζεται ισορροπία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AADA), είναι πολύ σημαντικό να βάζεις κρέμα αφού έχεις πλύνει τα πόδια σου. Η ιδανικότερη πρέπει να περιέχει 10%- 25% υδροξυλικό ή σαλικυλικό οξύ ενώ αμέσως μετά το ντους ή το μπάνιο, καλό είναι να απλώνεις μια γενναιόδωρη ποσότητα από αυτή.