UPDATE #NOW

MyLoup: Η Μυρτώ Λούπα θέλει να μειώσεις τη χρήση πλαστικού και σου δείχνει τους σωστούς τρόπους


Κλέλια Φατούρου

5 Ιουνίου 2023

MyLoup: Η Μυρτώ Λούπα θέλει να μειώσεις τη χρήση πλαστικού και σου δείχνει τους σωστούς τρόπους
photo credits: Δώρα Δημητρίου
Θα βρεις διάφορες πρακτικές λύσεις στο MyLoup.gr

«Η αποστολή μας είναι να εξαλείψουμε 150.000 συσκευασίες μίας χρήσης, μέχρι το τέλος του 2024», θα δεις στην ιστοσελίδα του MyLoup, που λειτουργεί ως e-shop. Η Μυρτώ Λούπα, έχοντας δουλέψει για χρόνια στον χώρο του retail, μάς υποδέχθηκε στο pop-up κατάστημά της στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και μάς μίλησε για όλα αυτά που θα έπρεπε πια να είναι αυτονόητα. Για τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον πλανήτη που ήδη «αιμορραγεί», τα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τη διατήρησή του και τι θα βρούμε στο e-shop της, το οποίο θα αποκτήσει σύντομα και φυσικό κατάστημα.

Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, θα έπρεπε να λειτουργεί ως απλή υπενθύμιση για το ότι η χρήση των πλαστικών δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Jenny.Gr
photo credits: Δώρα Δημητρίου

«Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 2 χρόνια, αλλά ο Covid έφερε μοιραία καθυστερήσεις. Η ιδέα προέκυψε από την απόγνωση που ένιωσα όταν έβλεπα όλα αυτά τα πλαστικά στην κουζίνα μου. Ήθελα να βρω πώς θα τα βγάλω από τη ζωή μου, αλλά με εύκολο τρόπο για όλους μας. Ξεκίνησα με ανοξείδωτα μπουκάλια για απορρυπαντικά, αλλά ήταν πιο πολύπλοκο. Οπότε προχώρησα στα τρόφιμα με ειδικές ανοξείδωτες συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και αντέχουν σε κάθε θερμοκρασία. Τα αγοράζεις και κάνεις refill με οποιονδήποτε τρόπο.

Jenny.Gr
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Το MyLoup.gr διαθέτει αρκετές επιλογές, και όχι μόνο σε συσκευασίες. Θα βρεις ξηρά τρόφιμα, όπως μπισκότα, δημητριακά, ζυμαρικά και ξηρούς καρπούς, ώστε να κάνεις refill χωρίς να αγοράζεις πλαστικά από το σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν φυσικά δοχεία για το νερό ή τον καφέ μας, αλλά και προϊόντα ομορφιάς και υγιεινής, όπως οι δίσκοι ντεμακιγιάζ που πλένονται, τα αντηλιακά σε μεταλλικά βαζάκια, οι σερβιέτες και τα ταμπόν. «Δεν είναι φτιαγμένα από πλαστικό και κομποστοποιούνται με το περιτύλιγμα. Μικρά πράγματα που όλα μαζί κάνουν τεράστια διαφορά».

Είμαστε πλέον σε μία εποχή όπου πρέπει να αλλάξουν όλα και δεν είναι προαιρετικό. «Πάντα είχα μία ευαισθησία απέναντι στη φύση, γιατί λατρεύω το βουνό και τη θάλασσα και βλέπω μία τρομερή αλλαγή. Αν δεν προσέξουμε το σπίτι μας, θα πέσει να μάς πλακώσει. Και το θέμα είναι ότι δεν βλέπουμε πού πάει αυτό που πατάμε. Δεν εξαφανίζεται όμως».

Jenny.Gr
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Ρωτώ τη Μυρτώ για τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο. «Θα ξεκινήσω σίγουρα από τις εναλλακτικές συσκευασίες που μπορείς να έχεις στο σπίτι σου, ώστε να αποφεύγεις τα πλαστικά. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι αγοράζουμε. Δεν τον καταλαβαίνω αυτόν τον υπερκαταναλωτισμό. Σε όλους μας αρέσουν τα ωραία πράγματα, αλλά πρέπει να ξέρεις τι αγοράζεις και τι επίπτωση έχει στον πλανήτη. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες κατασκευάζονται όλα αυτά που πάιρνουμε. Ειδικά στο κομμάτι του fast fashion. Υπάρχει δηλαδή ένα τεράστιο ποσοστό εμπορεύματος που πετιέται πριν καν φτάσει στους καταναλωτές».

Η έλλειψη κομποστοποίησης είναι ένα ακόμη πράγμα που δεν κάνουμε, ενώ θα μπορούσαμε. «Η διατροφή μας είναι κατά βάση υγιεινή, οπότε τα φρούτα και λαχανικά μπορούν να περάσουν από αυτή τη διαδικασία και έτσι μειώνεται το μέγεθος των απορριμμάτων που καταλήγει στις χωματερές. Αλλά φυσικά δεν περνούν όλα από το χέρι μας. Αν δεν υπάρξει σωστή νομοθεσία και πίεση από τις κυβερνήσεις ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Είναι μία τριγωνική κατάσταση και όλοι παίζουμε τον ρόλο μας».

Jenny.Gr
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Δεν γίνεται να πας από το 0 στο 100 αλλά όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, σύμφωνα με τη Μυρτώ και με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Ευτυχώς, οι νέες γενιές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες, όπως ο γιος της που τη ρώτησε (όταν πήγαινε στο προνήπιο) γιατί τρώει μπανάνες που έχουν έρθει με το αεροπλάνο. «Ζούμε στην εποχή του instant gratification, όπου τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα, σε σημείο που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Βλέπεις πόσα έχουν αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια. Σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ένας τεράστιος αναβρασμός, που μόνο καλά πράγματα θα φέρει».

Jenny.Gr
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Εκτός από το e-shop, θα βρίσκεις σύντομα τα προϊόντα σε 3 σημεία. Στο delicatessen corner του Barolo στο Ψυχικό, στα μαγαζιά Αφρός σε Πάρο και Αντίπαρο. «Αν και θα ανοίξουμε σύντομα φυσικό κατάστημα, θέλω να κάνω συνεργασίες με μαγαζιά, γιατί θέλω να διευκολύνονται οι καταναλωτές. Να έχεις την επιλογή να πάρεις το ίδιο προϊόν αλλά χωρίς πλαστικό. Εξάλλου, όλοι μαζί θα πετύχουμε πολλά περισσότερα πράγματα».