UPDATE #NOW

Αστέρι «κατάπιε» τον πλανήτη του και, για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι το φωτογράφισαν


JTeam

4 Μαΐου 2023

Αστέρι «κατάπιε» τον πλανήτη του και, για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι το φωτογράφισαν
Αυτό θα είναι και το μέλλον της Γης, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια

Για πρώτη φορά στην ιστορία, αστρονόμοι φωτογράφισαν τη στιγμή που ένας αστέρας «καταπίνει» τον πλανήτη του – ακριβώς αυτό που θα συμβεί και στη Γη, δηλαδή, όταν ο Ήλιος διογκωθεί πολύ και γρήγορα, λίγο πριν το τέλος της ζωής του.

«Όπως πολλές ανακαλύψεις στον κόσμο της επιστήμης, έτσι κι αυτή, έγινε κατά τύχη – μία ανακάλυψη που μας άνοιξε τα μάτια σε έναν νέο τύπο φαινομένων», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός συνεργάτης του MIT, Kishalay De. «Αυτό θα είναι και το μέλλον της Γης».

Το πρώτο στοιχείο αυτής της συμπαντικής καταστροφής ήρθε το 2020, όταν ο De είδε μία λάμψη, μελετώντας εικόνες του τηλεσκοπίου Zwicky Transient Facility στο αστεροσκοπείο Palomar στην Καλιφόρνια. Η λάμψη αυτή προερχόταν από έναν αστέρα 12.000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Ακίλα, και μέσα σε 10 μόλις μέρες, είχε γίνει μερικές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη.

Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν περισσότερα, όμως δεν είχα πληροφορίες μέχρι να αναλύσουν περισσότερα δεδομένα, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Neowise της NASA, αυτήν τη φορά. Έτσι, είδαν ότι η λάμψη ήταν τόσο έντονη που, αυτό το πράγμα που έπεφτε πάνω στον γιγάντιο αστέρα, ήταν περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα αστέρια. Κατάλαβαν, λοιπόν, ότι επρόκειτο για πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, ο De θεωρεί ότι ο πλανήτης αυτός είχε το μέγεθος του Ερμή, ο οποίος κινούταν κυκλικά γύρω από το αστέρι του, ολοκληρώνοντας μία περιστροφή σε λιγότερο από μία μέρα. Του πήρε περίπου εννέα μήνες μέχρι να φτάσει τόσο κοντά στο αστέρι που, τελικά, το έφαγε, κάνοντάς το να λάμψει και, στη συνέχεια, να χαθεί.

Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, αυτό θα συμβεί και στον δικό μας πλανήτη.