UPDATE #NOW

Ύπνος: Πώς ο χρόνος που σου παίρνει να κοιμηθείς αποκαλύπτει πολλά για την υγεία σου


JTeam

2 Ιουνίου 2023

Ύπνος: Πώς ο χρόνος που σου παίρνει να κοιμηθείς αποκαλύπτει πολλά για την υγεία σου
pexels
Το να σε παίρνει ο ύπνος αμέσως, δεν είναι πάντα το καλύτερο, όπως και όταν καθυστερείς πολύ. Οι ειδικοί σού έχουν τον ιδανικό χρόνο

Μετά από μια εξοντωτική μέρα, το να κοιμάσαι κατευθείαν, το λες και ευλογία. Οι επαρκείς ώρες ύπνου πολλές φορές παραμένουν άπιαστο όνειρο οπότε το να παραδίνεσαι αμέσως στην αγκαλιά του Μορφέα, είναι πολύ προτιμότερο από το να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς στον ύπνο, το να κοιμάσαι είτε αμέσως είτε με πολλή δυσκολία, μπορεί να υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο χρόνος που χρειάζεσαι μέχρι να αποκοιμηθείς, ονομάζεται επιστημονικά «αδράνεια ύπνου». Η κλινική ψυχολόγος Kristen Casey, που ειδικεύεται στις αϋπνίες εξηγεί: «Ο χρόνος που χρειάζεται κάθε οργανισμός για να κοιμηθεί, διαφέρει από άτομο σε άτομο». Όπως προσθέτει:

«Ένα υγιές άτομο χρειάζεται περίπου 15'- 20' για να κοιμηθεί. Από την άλλη, τα άτομα με προβλήματα υγείας χρειάζονται 30'-40'»

Τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου όταν κοιμάσαι αμέσως

Μπορεί να να σου φαίνεται φυσιολογικό αλλά το να σε παίρνει ο ύπνος αμέσως, μπορεί να υποδηλώνει κάτι για την υγεία σου. Η ακριβής αιτία διαφέρει από άτομο σε άτομο ακόμη κι αν για παράδειγμα, μιλάμε για ένα ζευγάρι που κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι. Τα πιθανότερα σενάρια σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι:

Απλά χρειάζεσαι παραπάνω ύπνο

Αν κοιμάσαι αμέσως, μάλλον έχεις ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση ή μπορεί να έχεις κάτι βαθύτερο, όπως burnout.

Αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα ψυχικής υγείας

Όταν ο ύπνος σε παίρνει πολύ γρήγορα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη μπορεί να σε οδηγεί σε αυτή την κατάσταση.

Υποφέρεις από άπνοια

Η άπνοια είναι πιο κοινή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι η πιο συχνή από τις διαταραχές της αναπνοής και αν υποψιάζεσαι ότι έχεις άπνοια, καλό είναι να απευθυνθείς στον γιατρό σου.

Τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου όταν αργείς να κοιμηθείς

Αν ο ύπνος αργεί πολύ να σε πάρει, τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ισχύουν κάτι από τα παρακάτω:

Δεν έχεις και την καλύτερη ρουτίνα ύπνου

Όταν δεν έχεις μια στάνταρ ώρα που κοιμάσαι κάθε βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορείς να κοιμάσαι εύκολα. Ναι, γι' αυτό φταίει η ρουτίνα του ύπνου σου.

Έχεις στρες

Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και έχεις πολύ στρες, αυτό διαταράσσει τον ύπνο σου και το πιο πιθανό είναι ότι αντί να απολαμβάνεοις έναν ποιοτικό ύπνο, θα στριφογυρνάς στο κρεβάτι σου, κοιτώντας το ρολόι.

TAGS