UPDATE #NOW

Αργεντινή: Φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ πορείες μετά από μία ακόμη γυναικοκτονία


JTeam

4 Ιουνίου 2023

Αργεντινή: Φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ πορείες μετά από μία ακόμη γυναικοκτονία
Twitter/ @HeteroChupalaaa
Με το σύνθημα "Ni Una Menos" («Ούτε μια λιγότερη»)

Πριν λίγες ώρες, έγινε τεράστια μαζική κινητοποίηση στην Αργεντινή ενάντια στην πατριαρχία και τις γυναικοκτονίες.

Το σύνθημα "Ni Una Menos" («Ούτε μια λιγότερη») για 9η φορά, έκανε την 3η Ιουνίου ημέρα για αντίσταση ενάντια στη βία που έχει βάση το φύλο και οδηγεί στις γυναικοκτονίες.

«Ζήστε, ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από χρέη και στους δρόμους θα αγαπιόμαστε», ήταν η κραυγή που ακούστηκε μπροστά στο αργεντίνικο κοινοβούλιο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του κοινού εγγράφου, το οποίο υπέγραψαν περισσότερες από εκατό πολιτικές, συνδικαλιστικές, συλλογικές, φοιτητικές οργανώσεις, καθώς επίσης και ομάδες και οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Χιλιάδες διαδηλώτριες βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Buenos Aires για να καταγγείλουν τη βία σε βάρος των γυναικών, στην πορεία που διοργανώνει κάθε χρόνο το κίνημα "Ni Una Menos".

Η φετινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από μία ακόμη γυναικοκτονία στην Αργεντινή

Η φετινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας της Rocio Gonzalez, μιας 25χρονης που πυροβολήθηκε επτά φορές την περασμένη Πέμπτη από έναν συνομήλικο συνάδελφό της. Το θύμα είχε υποβάλλει δύο καταγγελίες για παρενόχληση από τον συνάδελφο της, την τελευταία τον Μάιο. Στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων, ο δράστης είχε μετατεθεί σε άλλη βάρδια προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή μαζί της στον χώρο εργασίας.

«Είμαστε η κραυγή όσων δεν έχουν πια φωνή», έγραφε ένα από τα εκατοντάδες πανό που υψώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Αργεντινής – μιας χώρας στην οποία διαπράχθηκαν 252 γυναικοκτονίες το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η πορεία στάθηκε επίσης στις οικονομικές ανισότητες σε βάρος των γυναικών, οι οποίες αποθαρρύνουν πολλά θύματα που θέλουν να ξεφύγουν από ένα βίαιο περιβάλλον

Η διάσταση που δόθηκε και σε αυτήν την κινητοποίηση ήταν πως δεν μπορείς να πολεμήσεις ενάντια στη σεξιστική και πατριαρχική βία χωρίς οικονομική αυτονομία. Μερικά από τα συνθήματα και τα αιτήματα που πλαισίωσαν το νέο "Ni Una Menos", είχαν να κάνουν με την εφαρμογή ολοκληρωμένης σεξουαλικής αγωγής, το αίτημα για δικαιοσύνη από συγγενείς ατόμων που έπεσαν θύματα γυναικοκτονίας, τη βία που βασίζεται στη σεξουαλικότητα και το φύλο, την ιστορική αποκατάσταση της συλλογικότητας των τρανς ατόμων.

Το κίνημα "Ni Una Menos" πραγματοποίησε την πρώτη πορεία του στις 3 Ιουνίου 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τη δολοφονία της 14χρονης Chiara Páez, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον 17χρονο σύντροφό της επειδή έμεινε έγκυος και αρνήθηκε να κάνει έκτρωση. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν διαπραχθεί 2.282 γυναικοκτονίες στην Αργεντινή, κάνοντας τις διαδηλώσεις το πιο ισχυρό όπλο των γυναικών κατά της βίας.