UPDATE #NOW

Στο Ηautes Grecians 2023, με την PanΑrmonia, θα κάνουμε ένα ξεχωριστό μελωδικό ταξίδι


JTeam

5 Ιουνίου 2023

Στο Ηautes Grecians 2023, με την PanΑrmonia, θα κάνουμε ένα ξεχωριστό μελωδικό ταξίδι
Ας γνωρίσουμε την ομάδα που θα ντύσει μουσικά την έναρξη του μεγαλύτερου θεσμού Υψηλής Ραπτικής στη χώρα

Το Hautes Grecians, ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα, έρχεται για Πέμπτη φορά, στην πιο ιδιαίτερη θεματική του ως τώρα, προκαλώντας δέος με περισσότερους από έναν τρόπους. Ένας από εκείνους, είναι και η μουσική.

Την πρωτότυπη τελετή έναρξης ενδύει μουσικά η μουσική ομάδα PanArmonia, με επιβλητική συνοδεία κυμβάλων (gong) και ερμηνεύοντας τον σύγχρονο ύμνο “Fly Higher” στα αγγλικά, τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου του καταξιωμένου σχεδιαστή Δημήτρη Πέτρου.

Jenny.Gr

Η μουσική ομάδα PanArmonia (Παναρμόνια) προσμετρά 13 έτη συνεπούς και πολυποίκιλης μουσικής δραστηριότητας. Γεννήθηκε από την αυθόρμητη επιθυμία να δοθεί μέσω της μουσικής έκφρασης, μια μορφή που να υπηρετεί πανανθρώπινες αξίες και να εκπέμπει θετικές συχνότητες.

Κάθε μουσικό έργο της PanArmonia έχει σκοπό να αποτελέσει ένα αυτοτελές, πλήρες και αναζωογονητικό μελωδικό ταξίδι. Στο μουσικό της ρεπερτόριο, περιλαμβάνονται πάνω από 100 συνθέσεις με ελληνικό ή ξενόγλωσσο στίχο. Αξιοσημείωτη είναι η εργασία που έχει επιτευχθεί ως τώρα, με την μελοποίηση και ενορχήστρωση δεκατριών Ύμνων που συμπεριλαμβάνονται στα Ορφικά Κείμενα και ερμηνεύονται στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

Η εστίαση αυτή την περίοδο έχει δοθεί στο έργο αυτό, με άμεσο στόχο το ταξίδι των μελοποιημένων Ορφικών Ύμνων να είναι μεγάλο και μεγαλόπρεπο, με στάσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αναπόσπαστο μέρος των παραστάσεων είναι και η ομάδα Thundering Cymbals, που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό πεδίο με την ήχηση των gongs.

Η αρχή της παράστασης «Ορφικοί Ύμνοι - η Πρεμιέρα» πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στους Δελφούς και ακολούθησε η συνέχεια τον Απρίλιο στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου. Ως προς τις δρα σεις εξωστρεφειας, έχει ενασχοληθει κυρι ως με συναυλι ες και lives σε μουσικε ς σκηνε ς, παρουσι α σε retreats, ενω τον Οκτώβριο του 2021 πραγματοποίησε περιοδεία σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Πορτογαλά. Επόμενη στάση: Ελευσίνα. Hautes Grecians 2023. Στις 7 Ιουνίου. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Jenny.Gr

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μελοποίηση και την ενορχήστρωση των Ορφικών Ύμνων;

Κάθε γεγονός στην ζωή του ανθρώπου, μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε ακόμη και μία δυσάρεστη συνθήκη να γίνει αφορμή για ένα υπέροχο γεγονός. Η "περίφημη" καραντίνα άλλαξε αρκετά τα σχέδια και τις ισορροπίες στον καθένα μας, αλλά, έφερε στην ομάδα μας ελεύθερο κοινό χρόνο που τόσο αποζητούσαμε μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Έχοντας ανέκαθεν θαυμασμό για το σπουδαίο κληροδότημά μας από τον Ορφέα, συνεχίσαμε πιο έντονα ένα ταξίδι εμπνευστικό, δημιουργικό, μελωδικό και άκρως διδακτικό για όλους μας πάνω στις ενορχηστρώσεις των Ορφικών ύμνων. Έχουν ολοκληρωθεί 13 μελοποιήσεις και συνεχίζουμε στα διαλείμματα από τις συναυλίες μας.

Έχοντας αφιερώσει μεγάλο μέρος της δράσης σας στη μελέτη των Ορφικών Ύμνων, πείτε μας δύο λόγια για την ψυχαγωγική λειτουργία και τη θεραπευτική τους επενέργεια στον άνθρωπο.

Ο αρχαίος ελληνικός λόγος, χάρη στην μαθηματική φύση του, είναι χάρτης γεμάτος θησαυρούς, κώδικες, αναγραμματισμούς και έννοιες βαθιές που σε καθοδηγούν, καθώς κάθε συλλαβή και κάθε γράμμα, έχει αυτοτελές νόημα. Αυτός είναι και ο σκοπός μιας μελοποίησης του αρχαίου ιερού λόγου: να επαναφέρει στο Φως το Φως, την ενθύμηση της ρίζας, της ίδιας μας της ουσίας. Μελετώντας την Αρμονία και τον Λόγο, αλλάζει το φάσμα της συνειδητότητάς μας κι ανακαλύπτουμε ποιότητες λησμονημένες από τον χρόνο, αξίες και αρετές καλά κρυμμένες μέσα μας , που λίγο-λίγο αναδύονται μέσα από τον θαυμασμό. Αυτόν ακριβώς τον θαυμασμό προκαλεί η ποίηση της υψηλής κοσμοθέασης του Ορφέα. Οι Ορφικοί Ύμνοι υμνούν την Ωραιότητα και την Σοφία του Εκδηλωμένου Κόσμου, της Φύσης και των Δυνάμεων αυτής, με τον ωραιότερο λόγο που θα μπορούσε να αρθρώσει άνθρωπος επί γης. Εκεί, στο μυστήριο της κοσμογονίας, ο Ορφέας μας μυεί με 88 Θεϊκούς τρόπους στην ανάδειξη της τελειότητας, που είναι σε κάθε της εκδήλωση μοναδική, μα ποτέ ξέχωρη από το Όλον.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στο ξεχωριστό θέαμα που προσφέρετε;

Όταν η χαρά μοιράζεται, σαφώς και πολλαπλασιάζεται. Στην ποιότητα ωστόσο πιστεύουμε πως βρίσκεται η ουσία. Μοιραζόμαστε με σεβασμό όσα μας εμπνέουν και όσα αγαπάμε. Εργαζόμαστε συνεχώς σε μουσικό αλλά και σε πνευματικό επίπεδο, ώστε το όνομα PanArmonia να το φέρουμε σε κάθε μας δράση, στην κάθε στιγμή. Σίγουρα η πρωτοτυπία του έργου προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Παρ΄ όλα αυτά, η αλήθεια που φέρουμε σε όσα κάνουμε, φαίνεται να έχει αντίκτυπο στο κοινό μας που μας εκπλήσσει κάθε φορά με την συγκίνηση και τον έκδηλο θαυμασμό του.

Ποιο είναι το σημείο συνάντησης της δικής σας τέχνης με την Υψηλή Ραπτική;

Στην αρμονία δεν υπάρχει διαχωρισμός ή κατηγοριοποίηση. Ο καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός που από την μορφή, βρίσκει τρόπο να παράγει Εὖ-μορφή. Θέλουμε να εκφράζουμε το ιδεώδες της καλαισθησίας και κάπου εκεί, στην αγάπη μας για το διαχρονικό κάλλος, είναι που «συναντηθήκαμε» με τον αγαπημένο σχεδιαστή Δημήτρη Πέτρου για να αναδείξουμε την κλασσική Ελληνική ομορφιά που είναι πάντα παρούσα.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο Hautes Grecians 2023;

Ο συνδυασμός της Ελευσίνας, των αρχαίων χώρων της, των κυμβάλων και της χαράς μας να συμβάλουμε στην υπέροχη πρωτοβουλία του φιλανθρωπικού σκοπού των διοργανωτών, μας προϊδεάζουν για ένα εντυπωσιακό opening act! Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το ιδιαίτερο πεδίο που δημιουργείται από την ήχηση των gong, ενώ θα ερμηνευτεί για πρώτη φορά ο σύγχρονος Ύμνος " Fly Higher " σε αγγλικά, λατινικά και αρχαία ελληνικά. Ένας ύμνος που ήρθε να θυμίσει στην Ψυχή πως ήταν, είναι και θα είναι, Ελεύθερη.

Μάθετε περισσότερα για την PanArmonia εδώ