UPDATE #NOW

Κι όμως, γίνεται να μεθύσεις τρώγοντας. Ώρα να μάθεις γιατί


JTeam

14 Ιουνίου 2023

Κι όμως, γίνεται να μεθύσεις τρώγοντας. Ώρα να μάθεις γιατί
Από penne alla vodka μέχρι αρνάκι σβησμένο με κόκκινο κρασί, τα αγαπημένα σου φαγητά, όχι, δεν είναι alcohol-free

Αν σου αρέσει η μαγειρική, σου αρέσει το ποτό και είσαι και λίγο μερακλής, σίγουρα έχεις δοκιμάσει να «μεθύσεις» τα αγαπημένα σου φαγητά. Και όχι απλώς το δοκίμασες, αλλά γευστικά πέτυχε. Η γεύση έγινε πιο έντονη, πιο σύνθετη, γενικά, «πιο». Ή μήπως μιλάει το αλκοόλ;

Όταν φτιάχνεις penne alla vodka, σίγουρα δεν αισθάνεσαι λες και πίνεις σφηνάκι. Όταν έρχεται η ώρα για κόκορα κρασάτο, δεν έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να μεθύσεις. Σωστά; Ε, όχι. Γιατί μπορεί να ξέρεις αυτό που ξέραμε όλοι πριν το ψάξουμε, αυτό που φώναζε η γιαγιά, το κάπως χοντροφοβικό «ομορφαίνει, δεν παχαίνει» αλλά κάπως παραφρασμένο. Κάτι σαν «ομορφαίνει, δεν “βαράει”», ίσως; «Ομορφαίνει, δεν προκαλεί hangover»; Όπως κι αν το πεις, το νόημα είναι το ίδιο. Κι είμαστε εδώ για να σου πούμε ότι τόσα χρόνια, ζούσες σε ένα ψέμα.

Το αλκοόλ δεν «καίγεται» ούτε εξατμίζεται, όταν το χρησιμοποιείς σε συνταγές. Και οι επιστήμονες προσπαθούν να το διαδώσουν εδώ και χρόνια – εσύ εθελοτυφλείς. Στην Αμερική το ξέρουν ήδη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα πιάτα ή οι σάλτσες που περιέχουν αλκοόλ διατηρούν το 40% του αλκοόλ τους μετά από 15 λεπτά μαγειρέματος, το 35% μετά από 30 λεπτά και το 25% μετά από μία ώρα, αλλά ποτέ – κυριολεκτικά, ποτέ - το αλκοόλ δεν εξαφανίζεται εντελώς.

Μπορείς, λοιπόν, να μεθύσεις κανονικότατα. Θα χρειαστεί να φας πολύ, το δίχως άλλο, όμως αν το βάλεις πείσμα, σίγουρα θα τα καταφέρεις. Κι επειδή πιστεύουμε σε εσένα, σε προκαλούμε να το δοκιμάσεις το Σαββατοκύριακο. Tips για να ξεπεράσεις το hangover εύκολα, γρήγορα κι ανώδυνα, θα βρεις εδώ.