UPDATE #NOW

Η Εσθονία ενέκρινε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Η πρώτη χώρα στην κεντρική Ευρώπη


JTeam

21 Ιουνίου 2023

Η Εσθονία ενέκρινε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Η πρώτη χώρα στην κεντρική Ευρώπη
pexels
Άνοιξε τον δρόμο προς τη συμπερίληψη

Η Εσθονία είναι πλέον η πρώτη χώρα της κεντρικής Ευρώπης που ενέκρινε νόμο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Το νομοσχέδιο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και υπερψηφίστηκε με 55 ψήφους στο 101 εδρών κοινοβούλιο, από τη συμμαχία των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τα οποία έχει συγκεντρώσει η Kaja Kallas μετά την ισχυρή νίκη της στις εκλογές του 2023.

«Το μήνυμά μου (προς την κεντρική Ευρώπη) είναι ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη, αλλά ο γάμος και η αγάπη είναι κάτι που πρέπει να προωθεί κάποιος», δήλωσε μετά την ψηφοφορία η πρωθυπουργός της χώρας. «Έχουμε εξελιχθεί πολύ σε αυτά τα 30 χρόνια, από τότε που απελευθερωθήκαμε από την σοβιετική κατοχή. Είμαστε ίσοι μεταξύ χωρών με τις ίδιες αξίες», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024

Σε ανάρτησή της στο twitter η Kallas σημείωσε: «Είναι επίσημο. Η Εσθονία νομιμοποίησε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μ’ αυτήν την ιστορική απόφαση συμπορευόμαστε με τα άλλα σκανδιναβικά έθνη. Είμαι υπερήφανη για τη χώρα μου. Χτίζουμε μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα όλων γίνονται σεβαστά και οι άνθρωποι μπορούν να αγαπούν ελεύθερα. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από το 2024».

Το 53% του πληθυσμού της Εσθονίας τάχθηκε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών σε μια δημοσκόπηση του 2023 που διενήργησε το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πριν από μια δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%. Ωστόσο, 38% των Εσθονών εξακολουθούν να θεωρούν απαράδεκτη την ομοφυλοφιλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Λετονία και τη Λιθουανία, δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, οι οποίες στο παρελθόν προσαρτήθηκαν από την Σοβιετική Ένωση, τα αντίστοιχα νομοσχέδια για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους.