UPDATE #NOW

Εξαφάνιση Titan: Το οξυγόνο για τους 5 επιβάτες τελείωσε- Το επικρατέστερο σενάριο για το τι έχει συμβεί


JTeam

22 Ιουνίου 2023

Εξαφάνιση Titan: Το οξυγόνο για τους 5 επιβάτες τελείωσε- Το επικρατέστερο σενάριο για το τι έχει συμβεί
pexels
O Dr. David Gallo θεωρείται παγκοσμίως ως αυθεντία στις υποβρύχιες εξερευνήσεις και είναι στενός φίλος του Paul-Henri Nargeolet

Οι πέντε επιβαίνοντες του τουριστικού υποβρυχίου Titan ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον βυθό του Ατλαντικού την Κυριακή και περίπου δύο ώρες μετά το στίγμα τους χάθηκε.

H Πέμπτη έφτασε, χωρίς να έχει εντοπιστεί το υποβρύχιο της Ocean Gate που εξαφανίστηκε στον Ατλαντικό την Κυριακή το πρωί. Το Titan ξεκίνησε για περιήγηση στο ναυάγιο του Τιτανικού, έχοντας εξασφαλίσει οξυγόνο για 96 ώρες, το οποίο στις 14:08 τελείωσε. Να σημειωθεί πως η διαθεσιμότητα οξυγόνου επηρεάστηκε από διάφορες μεταβλητές, όπως η δραστηριότητα, ο ρυθμός αναπνοής των πέντε επιβαινόντων, καθώς και το αν έχουν ρεύμα.

To επικρατέστερο σενάριο για το τι έχει συμβεί στο Titan

O Dr. David Gallo, ένας Αμερικανός ωκεανογράφος που θεωρείται παγκοσμίως ως αυθεντία στις υποβρύχιες εξερευνήσεις και στενός φίλος του Paul-Henri Nargeolet, δήλωσε ότι, εφόσον η επικοινωνία του Titan με το σκάφος υποστήριξης χάθηκε 1 ώρα και 45 λεπτά αφ' ότου καταδύθηκε με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, συνέβη κάτι αρκετά αιφνιδιαστικό.

«Πιθανότατα προέκυψε κάποιο απρόοπτο εν μέσω της καθόδου του Titan, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν περί τις 2 ώρες για να φτάσει στα υπολείμματα του Τιτανικού. Άρα, κάτι συνέβη που προκάλεσε απώλεια επικοινωνίας ή και ισχύος στο Titan, προτού φτάσει στο ναυάγιο», σημειώνει o Gallo.

«Είναι πολύ πιθανόν το βαθυσκάφος να διαλύθηκε σε κομμάτια προς τα μέσα. Να συνέβη, δηλαδή, μια ενδόρρηξη (implosion), κάτι που θα ήταν ολέθριο»

«Κι από κάτι τέτοιο, δηλαδή από μια ενδόρρηξη, σε τόσο μεγάλα βάθη, δεν υπάρχει επιστροφή. Δυστυχώς, η καταστροφή του Titan από κάποιου είδους αστοχία υλικών δεν μπορεί παρά να είναι πλέον το Νο.1 σενάριο όσο δυσάρεστο κι αν είναι το να το σκεφτόμαστε. Προσωπικά, δεν ξέρω κάποιον άλλον τρόπο με τον οποίον το βαθυσκάφος θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί τόσο γρήγορα», συμπληρώνει στη συνέχεια o ειδικός.

Οι επιβάτες της μοιραίας αποστολής

Στο εν λόγω βαθυσκάφος μπορεί να επιβιβαστούν μέχρι πέντε άτομα, (τέσσερις επιβάτες και ένας πιλότος), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη κατάδυση σε απόσταση 600 χιλιομέτρων περίπου από τη Νέα Γη του Καναδά, βρίσκονταν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, ο Γάλλος εξερευνητής Paul-Henri Nargeolet και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Expedition, Stockton Rush.

Ο CEO της Action Aviation στο Dubai, Harding, μία ημέρα πριν την περιπλάνηση στο ναυάγιο του Τιτανικού, είχε ανακοινώσει μέσω facebook πως θα κάνει το ταξίδι. Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως «εξερευνητή του κόσμου» ενώ είναι κάτοχος του Ρεκόρ Γκίνες για τον πιο γρήγορο γύρο της Γης με αεροπλάνο σε 46 ώρες 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Το 2022, μάλιστα, είχε λάβει μέρος στην πέμπτη επανδρωμένη διαστημική πτήση της Blue Origin, της εταιρείας που ίδρυσε ο Jeff Bezos.

«Είμαι υπερήφανος που επιτέλους ανακοινώνω ότι μπήκα στο OceanGate Expeditions για την RMS TITANIC αποστολή τους ως ειδικός αποστολής στο υποβρύχιο που κατεβαίνει στον Τιτανικό. Εξαιτίας του χειρότερου χειμώνα στη Newfoundland εδώ και 40 χρόνια, αυτή η αποστολή πιθανότατα θα είναι η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό το 2023…», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

O Shahzada Dawood και ο γιος του, Suleman είναι στο σκάφος, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά τους. Ο Shahzada είναι αντιπρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους του Πακιστάν, της Engro Corporation, με επενδύσεις σε λιπάσματα, κατασκευή οχημάτων, ενέργεια και ψηφιακές τεχνολογίες. Ζει στη Βρετανία με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Είναι επίσης ένας από τους "trustees" του Ινστιτούτου SETI, που έχει ως αντικείμενο την αναζήτηση ιχνών εξωγήινης νοημοσύνης.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής της Βοστόνης τη Δευτέρα, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κανένα από τα ονόματα των πέντε επιβατών του υποβρυχίου.