UPDATE #NOW

«Ένας γιγάντιος καθρέφτης στο Διάστημα»: Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης με μεταλλικά νέφη


JTeam

11 Ιουλίου 2023

«Ένας γιγάντιος καθρέφτης στο Διάστημα»: Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης με μεταλλικά νέφη
Αυτό που κάνει τον LTT9779b ξεχωριστό είναι ότι μοιάζει να είναι τυλιγμένος σε μεταλλικά νέφη από τιτάνιο και πυριτικό άλας

Η ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη πριν λίγες ώρες, που σχηματίζει σπείρες γύρω από το μητρικό του άστρο, είναι κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά και προκαλεί δέος στον χώρο της επιστήμης, κι όχι μόνο.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics, ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τώρα την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη με χαρακτηριστικά που για πρώτη φορά βλέπουν οι επιστήμονες. Ο πλανήτης με την κωδική ονομασία LTT9779b, έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τον Ποσειδώνα και κινείται σε πολύ κοντινή απόσταση γύρω από το μητρικό του άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 264 έτη φωτός από τη Γη.

Ο πλανήτης ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο σε περίπου 19 ώρες.

Αυτό που κάνει τον LTT9779b ξεχωριστό είναι ότι μοιάζει να είναι τυλιγμένος σε μεταλλικά νέφη από τιτάνιο και πυριτικό άλας. Τα νέφη αυτά ανακλούν το 75% του εισερχόμενου φωτός στο Διάστημα, συγκριτικά η Γη ανακλά το 30% του εισερχόμενου φωτός στο Διάστημα

«Είναι ένας γιγάντιος καθρέφτης στο Διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αστρονόμος Τζέιμς Τζένκινς από το Πανεπιστήμιο Diego Portales και το Κέντρο Αριστείας στην Αστροφυσική και τις Συναφείς Τεχνολογίες (CATA) στη Χιλή, μέλος της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε τον εξωπλανήτη. Η παρουσία ατμόσφαιρας από μόνη της αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες αφού η εγγύτητα του πλανήτη στο μητρικό του άστρο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ατμόσφαιρας και την έκπληξη διαδέχεται η απορία και ο θαυμασμός για το είδος των νεφών που έχουν σχηματιστεί στον LTT9779b με τα στοιχεία που τα αποτελούν να είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στα πετρώματα του φλοιού της Γης.

«Πιστεύουμε ότι τα σύννεφα θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν σε σταγονίδια και να δημιουργείται βροχή τιτανίου σε κάποιες περιοχές της ατμόσφαιρας. Κανένας άλλος πλανήτης σαν αυτόν δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο αστρονόμος του Εργαστηρίου Αστροφυσικής της Μασσαλίας στη Γαλλία, και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σέρτζιο Χόγιερ.

H ανακάλυψη προκαλεί δέος και τα μεταλλικά του νέφη, προκαλούν ένα σαγηνευτικό θέαμα στο Διάστημα.