UPDATE #NOW

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης - Eίναι πιθανό να έχει ατμόσφαιρα


JTeam

5 Απριλίου 2023

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης - Eίναι πιθανό να έχει ατμόσφαιρα
Πρόκειται για μία εξαιρετική ανακάλυψη, όχι πολύ μακριά μας

Επιστήμονες ανακάλυψαν εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης, αλλά και τον δορυφόρο του, 12 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μάλλον έχει μαγνητικό πεδίο και, ενδεχομένως, ατμόσφαιρα.

«Βλέπω αυτό το πράγμα που δεν έχει δει κανείς ποτέ πριν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Jackie Villadsen, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη και είναι βοηθός καθηγητή Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Bucknell. «Όταν το είδαμε πρώτη φορά, ήταν υπέροχο. Όταν το είδαμε ξανά, ξέραμε ότι εντάξει, κάτι υπάρχει εκεί».

Αν έχει μαγνητικό πεδίο ο εξωπλανήτης, ο οποίος ονομάζεται YZ Ceti b, είναι πολύ πιθανό να έχει και ατμόσφαιρα. Ο λόγος που δίνουμε τόση σημασία σε αυτό, είναι πως οι αστρονόμοι έχουν προσπαθήσει σκληρά και για χρόνια, ώστε να ανιχνεύσουν μαγνητικά πεδία σε μικρότερους πλανήτες που θυμίζουν τον δικό μας – κι η έλλειψή τους είναι από τους βασικούς λόγους που δεν είναι κατοικίσιμοι.

Σύμφωνα με όσα ξέρουμε ως τώρα, προκειμένου να υπάρξει και να επιβιώσει η ζωή σε έναν πλανήτη, απαιτείται ατμόσφαιρα. Αλλά για να υπάρξει ατμόσφαιρα, χρειάζεται μαγνητικό πεδίο ώστε να λειτουργήσει σαν ασπίδα του και να το προστατεύσει.

«Αν ο YZ Ceti b έχει μαγνητικό πεδίο και εκτοξεύσει αρκετά αστρικά πράγματα, θα κάνει τον δορυφόρο του να εκπέμψει φωτεινά ραδιοκύματα», εξήγησε η Villadsen. Επειδή είναι κοντά μας, μπορούμε να μετρήσουμε τη δύναμη των ραδιοκυμάτων και να καταλάβουμε πόσο δυνατό είναι το μαγνητικό αυτό πεδίο.

Πρόκειται για μία εξαιρετική ανακάλυψη, όχι αρκετά μακριά από τη Γη. Στο μέλλον, θα γνωρίζουμε περισσότερα.