UPDATE #NOW

Γιγάντια μαύρη τρύπα με μάζα 20 εκατ. Ήλιων δραπέτευσε από τον γαλαξία της


JTeam

23 Φεβρουαρίου 2023

Γιγάντια μαύρη τρύπα με μάζα 20 εκατ. Ήλιων δραπέτευσε από τον γαλαξία της
Unsplash
Μία είδηση που «ουρλιάζει» 2023

Αμερικανοί «σκοτώνουν» ιπτάμενα αντικείμενα, η Τεχνητή Νοημοσύνη αισθάνεται «λύπη και φόβο» και τα πράγματα στο διάστημα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα – είναι 2023, ας το αποδεχθούμε. Σαν να μην έφταναν όλα μας τα προβλήματα, αστροφυσικοί βρήκαν μία γιγάντια μαύρη τρύπα που δραπέτευσε από τον γαλαξία της. Το καλύτερο είναι πως πήρε μέρος αυτού του γαλαξία μαζί της.

Σε πρόσφατη μελέτη, διαβάζουμε πως αυτό το «τέρας» ξύπνησε και, στο πέρασμά του τράβηξε μία ομάδα αστέρων. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη φορά που έχουμε ενδείξεις πως μαύρη τρύπα μπορεί να ξεφύγει από τον γαλαξία της και να πορευθεί στο διάστημα, μόνη.

Οι επιστήμονες έκαναν αυτή τη σημαντική ανακάλυψη μέσω του Τηλεσκοπίου Hubble, μελετώντας τον γαλαξία Νάνων, RCP 28, ο οποίος απέχει 7,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Αυτό που τους κέντρισε την προσοχή, ήταν μία φωτεινή δέσμη φωτός στις φωτογραφίες που τράβηξαν. Έκαναν, λοιπόν, περεταίρω έρευνα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη. Με τα δεδομένα που κατέγραψαν από εκεί, υπολόγισαν ότι η μάζα της μαύρης τρύπας είναι 20 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου, ενώ κινείται με ταχύτητα 5,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα – περίπου 4.500 φορές η ταχύτητα του ήχου, δηλαδή.

«Βρήκαμε μία λεπτή γραμμή που δείχνει προς το κέντρο ενός γαλαξία σε μία εικόνα από το Hubble», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Pieter van Dokkum, ο οποίος διδάσκει φυσική και αστρονομία στο Yale. «Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη, βρήκαμε πως η γραμμή και ο γαλαξίας συνδέονται. Έπειτα από λεπτομερή ανάλυση, καταλάβαμε πως τελικά βλέπαμε μία τεράστια μαύρη τρύπα να δραπετεύει από τον γαλαξία, αφήνοντας ίχνη αερίων και νεογέννητων αστέρων στο πέρασμά της».

Αν η μελέτη επιβεβαιωθεί, θα ξέρουμε με σιγουριά ότι οι μαύρες τρύπες φεύγουν από γαλαξίες. Και ο Φεβρουάριος δεν έχει τελειώσει ακόμη.