UPDATE #NOW

Το Χόλιγουντ κλείνει: Οι ηθοποιοί ετοιμάζονται για απεργία μαζί με τους σεναριογράφους, για πρώτη φορά σε 63 χρόνια


JTeam

13 Ιουλίου 2023

Το Χόλιγουντ κλείνει: Οι ηθοποιοί ετοιμάζονται για απεργία μαζί με τους σεναριογράφους, για πρώτη φορά σε 63 χρόνια
Αναμένεται η απόφαση των ηθοποιών, αν και το ενδεχόμενο απεργίας είναι σχεδόν βέβαιο

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έληξε η προθεσμία που έδωσε το σωματείο Αμερικανών ηθοποιών (SAG-AFTRA) στα στούντιο και τις εταιρείες streaming, σχετικά με το πλαίσιο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών συμβάσεων. Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και η αρμόδια επιτροπή, ομόφωνα, ψήφισε να προταθεί η προκήρυξη απεργίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ηθοποιοί (πιθανότατα, καθώς ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απόφαση) θα σταθούν πλάι στους σεναριογράφους και τη δική τους κινητοποίηση που κρατά μήνες τώρα, διακόπτοντας την παραγωγή δεκάδων σειρών και ταινιών.

«Έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η Ένωση Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP) – το σωματείο ου εκπροσωπεί μεγάλα στούντιο και streamers, ανάμεσά τους τα Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony and Warner Bros. Discovery – εξακολουθεί να αρνείται να προσφέρει μία δίκαιη συμφωνία στα σημεία-κλειδιά που τα μέλη της SAG-AFTRA κρίνουν ζωτικής σημασίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το SAF-AFTRA. Νωρίτερα, τόνιζε πως: «Δεδομένου του πείσματος και των τακτικών καθυστέρησης της AMPTP, η διαπραγματευτική επιτροπή του SAG-AFTRA ψήφισε ομόφωνα να προτείνει απεργία λόγω των συμβολαίων και τη προθεσμίας που έληξε στις 12 Ιουλίου 2023, στις 11:59 μ.μ.».

Από την πλευρά της, η ΑΜΡΤΡ δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» που το σωματείο ηθοποιών δεν έδωσε παράταση στις διαπραγματεύσεις.

«Αυτή είναι απόφαση του Σωματείου, όχι δική μας. Με αυτήν την απόφαση, απέρριψε την προσφορά μας για ιστορικές αυξήσεις στις αμοιβές και τα υπόλοιπα, σημαντικά υψηλότερα ανώτατα όρια στις εισφορές σύνταξης και υγείας, προστασία των οντισιόν, μειωμένες περιόδους επιλογής σειρών, μια καινοτόμο πρόταση για την τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τα ψηφιακά αντίγραφα των ηθοποιών και πολλά άλλα», συνεχίζει η ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι «το SAG-AFTRA μας έχει βάλει σε μια πορεία που θα επιδεινώσει τις οικονομικές δυσκολίες για χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από τη βιομηχανία για τα προς το ζην».

Η πρόεδρος του SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, δήλωσε πως η αντίδραση της AMΡΤΡ είναι «προσβλητική, χωρίς κανέναν σεβασμό προς τη μεγάλη προσφορά μας σ’ αυτήν τη βιομηχανία.

«Οι εταιρείες αρνήθηκαν να δραστηριοποιηθούν σε ορισμένα ζητήματα, και σε άλλα απλώς αρνήθηκαν να συνεργαστούν. Μέχρι να διαπραγματευτούν με καλές προθέσεις, είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε συμφωνία».

Σε περίπτωση που αποφασιστεί απεργία, το Χόλιγουντ θα «παγώσει». Τελευταία φορά που απέργησαν ηθοποιοί και σεναριογράφοι, ήταν το 1960, όταν πρόεδρος του SAG ήταν ο Ρόμπερτ Ρέγκαν.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 7 Ιουνίου. Σε ανοιχτή επιστολή, περισσότεροι από 300 ηθοποιοί, ανάμεσά τους η Μέριλ Στριπ και ο Ράμι Μάλεκ, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τη διαπραγματευτική επιτροπή του σωματείου τους, στην οποία διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

«Αισθανόμαστε ότι οι μισθοί, η τεχνική, η δημιουργική μας ελευθερία, και η δύναμη του σωματείου μας, όλα τους υποβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτήν την πορεία», ανέφεραν μεταξύ άλλων.