UPDATE #NOW

Φωτιές: Διασώθηκαν περισσότερα από 300 ζώα – Οι αριθμοί για κλήσεις απεγκλωβισμού


JTeam

18 Ιουλίου 2023

Φωτιές: Διασώθηκαν περισσότερα από 300 ζώα – Οι αριθμοί για κλήσεις απεγκλωβισμού
eurokinissi
Πού μπορούν να καλέσουν οι πολίτες εάν εντοπίσουν κάποιο ζώο που χρήζει βοήθειας

H Μάρσα Δημοπούλου, ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, ενημέρωσε όσον αφορά στις διασώσεις ζώων από τις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ειδική γραμματεία στήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο για τον συντονισμό των προσπαθειών, σε συνεργασία και με τους εθελοντές της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Dogs' Voice, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, εθελοντές μεμονωμένους και από φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς.

«Οι εκκλήσεις για απεγκλωβισμούς ζώων ήταν ασταμάτητες μέχρι τις 03:00 σήμερα το πρωί» επεσήμανε. Μέχρι τώρα όλα τα αιτήματα για απεγκλωβισμούς ζώων έχουν ικανοποιηθεί στο ακέραιο σε συνεργασία με ειδικές ομάδες απεγκλωβισμού, όπως η Alma Libre και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, και με δήμους.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν όλο το 24ωρο τις γραμμές 2131364020, 2131364933, 2131364935, 2131364036

Όπως ανέφερε η κα Δημοπούλου, συνολικά έχουν διασωθεί περισσότερα από 200 ζώα συντροφιάς και είναι ασφαλή περισσότερα από 100 παραγωγικά και ιπποειδή, τα οποία στο καταφύγιο ζώων στο Πολυδένδρι.

Από χθες, όπως είπε, «το Dogs' Voice έχει θέσει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο».

Μέχρι στιγμής στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν γύρω στα 150 ζώα, σκυλιά και γάτες. Εκεί υπάρχουν εθελοντές κτηνίατροι από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (ΕΔΚΕ), οι οποίοι καταγράφουν τα ζώα, τα εξετάζουν, τους παρέχουν βοήθεια και τα τσιπάρουν. Στη συνέχεια θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους και όσα είναι αδέσποτα θα πάνε σε αναδοχή με προοπτική την υιοθεσία.

«Είμαστε σε εγρήγορση όποια έκκληση προκύψει για οποιοδήποτε ζώο, όχι μόνο συντροφιάς, αμέσως στέλνουμε εθελοντές και οδική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχουμε κάποια έκκληση για βοήθεια στην Αττική. Έχουμε από το Λουτράκι, κατευθύνουμε ιδιώτες πως να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είτε να στείλουμε εθελοντές για να απομακρύνουν τα ζώα τους που βρίσκονται μέσα σε σπίτια. Για όσους δεν επιτρέπει η αστυνομία τη διέλευση για να προσεγγίσουν το σπίτι τους, επικοινωνούμε εμείς αμέσως με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δίνουμε πινακίδες, ονόματα και διευθύνσεις ώστε να επιτρέψουν τη διέλευση και να μπουν στα σπίτια τους και να πάρουν τα ζώα τους» σημείωσε η ίδια.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ