UPDATE #NOW

Φωτιές στη Ρόδο: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις - Τρία τα ενεργά μέτωπα


JTeam

23 Ιουλίου 2023

Φωτιές στη Ρόδο: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις - Τρία τα ενεργά μέτωπα
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI
Αυξάνονται οι φόβοι λόγω των ανέμων, με τις πυρκαγιές να συνεχίζονται για έκτη συνεχόμενη ημέρα στη Νότια Ρόδο

Η μεγάλη φωτιά σαρώνει τα πάντα ανεξέλεγκτη για 6η μέρα στη Ρόδο. Άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, δεκάδες τουρίστες εγκατέλειψαν τα ξενοδοχεία τους και μία τεράστια επιχείρηση για να μπει το τέλος στον εφιάλτη είναι σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός τα κύρια μέτωπα της φωτιάς σήμερα (23/07) είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε όπως πάνε τα μέτωπα και όπως κινείται ο άνεμος» δήλωσε. Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ακόμη ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω, προσθέτοντας ότι αρνητικός παράγοντας είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί. Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής θύμισε ότι η Ρόδος είναι σε κατηγορία κινδύνου πέντε.

Τεράστια επιχείρηση για να «νικηθούν» οι φλόγες

Μετά από μια εφιαλτική νύχτα με νέες αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις χωριών, ξεκίνησαν οι πτήσεις των εναέριων πυροσβεστικών μέσων ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζοντας τη μάχη για την κατάσβεση της.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Έτσι τα ξημερώματα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα, ενώ την επιχείρηση συντονίζει ένα ακόμη ελικόπτερο.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Εκκενώθηκαν τα ξημερώματα οικισμοί

Τα ξημερώματα εκκενώθηκαν τα χωριά Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, και νωρίτερα οι περιοχές Λίνδος, Κάλαθος, Πεύκοι, Γεννάδι και Κιοτάρι, με πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα να έχουν καεί, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών.

Σε μία τεράστιας επιχείρηση εκκένωσης, τουλάχιστον 4.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία που διέμεναν, εκ των οποίων 2.500 απεγκλωβίστηκαν από θαλάσσης με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών.

Όλοι μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια, σχολικά συγκροτήματα και συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων του νησιού, ενώ έχουν διατεθεί και 3 επιβατηγά πλοία. Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών λόγω των πυρκαγιών, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση τόσο στους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

«Οι άνθρωποι άνοιξαν χαρτόκουτες και κοιμούνται πάνω σε αυτές»

Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων ικανοί να φιλοξενήσουν 3.190 ανθρώπους.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600), Δωδεκάνησος Εξπρές (347) και Blue Star Chios (300). Σύνολικά μπορούν να υποδοεχθούν 1.247 ανθρώπους.

Εξασφαλίστηκαν μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου Θανάσης Βυρίνης μίλησε για ελλείψεις. Ο αντιδήμαρχος Ρόδου μίλησε νωρίς το πρωί στο OPEN για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στο νησί λόγω της μεγάλης φωτιάς και μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπάρχουν άνθρωποι στα σημεία συγκέντρωσης που κοιμούνται σε χαρτόκουτες.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Μία προσαγωγή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός ατόμου και ερευνάται αν εμπλέκεται στη φωτιά ή όχι. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για προσαγωγή και όχι για σύλληψη και πως έγινε στην περιοχή του Απόλλωνα.

Στη Ρόδο το κυβερνητικό κλιμάκιο για τις πυρκαγιές

Στη Ρόδο έχει φτάσει πριν από λίγη ώρα κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο η οποία εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή Απολλώνων, Λαέρμων και Λάρδου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Το κλιμάκιο βρίσκεται αυτή την ώρα στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο όπου έχουν συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για σειρά ζητημάτων που αφορούν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως η φιλοξενία τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε άλλους χώρους

Με πληροφορίες από το Reader.gr