UPDATE #NOW

5 σημάδια που δείχνουν ότι μια παραλία είναι ακατάλληλη για κολύμπι


JTeam

25 Ιουλίου 2023

5 σημάδια που δείχνουν ότι μια παραλία είναι ακατάλληλη για κολύμπι
pexels
Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να το καταλάβεις

Είτε βρίσκεσαι σε mood διακοπών, είτε κάνεις κοντινές αποδράσεις από την πόλη για λίγη δροσιά, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γαλαζοπράσινα νερά μιας ειδυλλιακής παραλίας είναι κάτι που ονειρεύεσαι διαρκώς.

Πώς θα καταλάβεις όμως, ότι μια παραλία είναι στ' αλήθεια κατάλληλη για να κολυμπήσεις; Για να μη μένεις με την απορία κάθε φορά που στήνεις την ομπρέλα σου, υπάρχουν σημάδια για να αναγνωρίσεις αν μια θάλασσα είναι καθαρή, ή όχι.

Τα κυριότερα σημάδια ότι μια παραλία δεν είναι καθαρή

Ένα από τα πιο προφανή σημάδια που δείχνει ότι μια παραλία δεν είναι κατάλληλη για κολύμπι, είναι όταν επιπλέουν σκουπίδια. Πλαστικές σακούλες, αλουμινένια κουτάκια διαφοροποιούν τα φυσικά χαρακτηριστικά της, μολύνοντας τα καθαρά νερά.

Jenny.Gr
pexels

Είναι σημαντικό επίσης σε μια θάλασσα, να παρατηρείς τα ψάρια καθώς τα περισσότερα φεύγουν όταν τα νερά δεν είναι καθαρά. Μάλιστα, όταν μαζεύει πολλές μέδουσες, σημαίνει ότι υπάρχει οργανική ρύπανση (όπως αστικά απόβλητα), καθώς τους εξασφαλίζει τα συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Ένα ακόμη σημάδι που δείχνει ότι η θάλασσα δεν είναι καθαρή, είναι όταν το νερό έχεις φυσαλίδες. Στην περίπτωση που υπάρχουν φυσαλίδες ή το νερό αφρίζει, αυτό δείχνει ότι υπάρχει κοντά στην παραλία, οικισμός που δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο αλλά βόθρους. Yπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η θάλασσα να έχει φυσαλίδες, επειδή από κάπου αναβλύζει γλυκό νερό.

Όταν η θάλασσα μυρίζει άσχημα,«φωνάζει» ότι δεν είναι καθαρή. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως για τη δυσάρεστη μυρωδιά ευθύνονται πολλοί μη μολυσματικοί παράγοντες. Στην περίπτωση που μυρίζει άσχημα και συνυπάρχουν και κάποιοι από τους υπόλοιπους παράγοντες όπως φυσαλίδες ή καφέ χρώμα, τότε καλύτερα να πάρεις τα κουβαδάκια σου και να πας σε άλλη παραλία.

Τα νερά θεωρούνται τέλος, επικίνδυνα όταν η επιφάνειά της θάλασσας ιριδίζει. Αυτό σημαίνει ότι είναι γεμάτη απόβλητα βόθρων, πετρέλαιο, πίσσες, λάδια.