UPDATE #NOW

Little Treat Culture: Το TikTok σου λέει να κάνεις ένα δωράκι στον εαυτό σου, επειδή το αξίζεις


Στεφανία Παπαδημητρίου

5 Αυγούστου 2023

Little Treat Culture: Το TikTok σου λέει να κάνεις ένα δωράκι στον εαυτό σου, επειδή το αξίζεις
Κατάφερες να τελειώσεις νωρίς τη δουλειά σου χωρίς να βάλεις τα κλάματα; Ξύπνησες στην ώρα σου; Πέταξες τα σκουπίδια; Ε, σου αξίζει ένα treat. To χρειάζεσαι; Όχι. Θα σου φτιάξει τη μέρα; Σίγουρα ναι

Αν είσαι millennial, ξέρεις. Ξέρεις πως είναι σχεδόν αδύνατο να στερήσεις από τον εαυτό σου αυτά τα μικρά «δωράκια» της καθημερινότητας, τα οποία κέρδισες με την αξία σου επειδή πήγες σούπερ μάρκετ ή πέταξες τα σκουπίδια. Νιώθεις άσχημα; Θα αγοράσεις ένα κραγιόν. Πήγες γυμναστήριο και τις πέντε φορές που είχες βάλει στόχο; Σου αξίζει ένας τεράστιος καφές με καραμέλα, που κοστίζει περίπου 8 ευρώ. Κι η ζωή είναι όμορφη και την απολαμβάνεις, άσχετα που καταλήγεις να μετράς τα ψιλά σου στο τέλος του μήνα.

Σου έχει συμβεί, μου έχει συμβεί, έτσι είμαστε, τι να κάνουμε. Αν δεν έχεις ιδέα σε τι αναφερόμαστε, όμως, ήρθε η ώρα να μάθεις ότι όλο αυτό έχει όνομα στο TikTok. Είναι η Little Treat Culture, η οποία σου λέει ότι είναι εντάξει να παίρνεις ένα μικρό boost χαράς και ικανοποίησης, όταν το χρειάζεσαι. Σου αξίζει, άλλωστε – ειδικά τις μέρες που δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι αλλά όχι απλώς το κάνεις, αλλά τα βγάζεις πέρα μία χαρά.

«Τα treats είναι καλύτερα από το να έχεις δικό σου σπίτι», έγραψε κάποιος. Δεν θα πούμε ότι έχει δίκιο απαραίτητα – θα πούμε, ωστόσο, ότι ίσως είναι προτιμότερο να ζεις στο ενοίκιο και να σου κάνεις δώρο ένα παγωτάκι μετά τη δουλειά επειδή κατάφερες να μη βάλεις τα κλάματα, παρά να επιστρέφεις στο δικό σου σπίτι χωρίς παγωτό. Αν, μάλιστα, κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ, έχεις έναν παραπάνω λόγο να πεις μπράβο στον εαυτό σου, επειδή έκανες και οικονομία. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η απόλαυση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αν ποτέ αμφιβάλλεις για το αν σου αξίζει μία ανταμοιβή ή όχι, μάθε ότι τη στηρίζει κι η επιστήμη. Όταν κάνουμε δωράκια στον εαυτό μας, ο εγκέφαλός σου εκκρίνει ντοπαμίνη και αισθάνεσαι χαρά. Έστω στιγμιαία, η διάθεσή σου βελτιώνεται.

@thebookshelfbitch

forever perpetuating fun little treat culture

♬ original sound - julia

Επιπλέον, η Little Treat Culture σε ενεργοποιεί. Η παραγωγικότητά σου αυξάνεται, επειδή ξέρεις ότι θα έρθει η ανταμοιβή στο τέλος. Είναι ένα είδος self-care που ταράζει τη ρουτίνα σου, με την καλή έννοια. Είναι αυτό που χρειάζεσαι όταν, τα απογεύματα μετά το γραφέιο, κοιτάς το κενό και όλα σου φαίνονται μάταια.

Το σημαντικό εδώ, είναι να βάλεις ένα ώριο στα δωράκια, για να μην καταλήγεις πάμφτωχος στα τέλη του μήνα. Αν το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού, σου επιτρέπει να πάρεις εκείνον τον παγωμένο latte, καν’το κι απόλαυσέ τον. Αν όχι, πάρε έναν freddo espresso. Κι αυτός καλός είναι.

TAGS