UPDATE #NOW

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος και για τα 4 κακουργήματα


JTeam

4 Αυγούστου 2023

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος και για τα 4 κακουργήματα
Splash News
Αυτή ήταν η πρώτη του εμφάνιση, μετά τις κατηγορίες εναντίον του για 4 κακουργήματα

Η πιο σοβαρή από τις κατηγορίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ αφορά τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020. Για όλες όμως, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε αθώος.Από την πλευρά του, δεν σταμάτησε να λέει με κάθε ευκαιρία αφ' ενός ότι δεν έκανε τίποτα επιλήψιμο και αφ' ετέρου ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ έχει πολιτικά κίνητρα να πλήξει την εκστρατεία επανόδου του στον Λευκό Οίκο.

Έτσι πριν λίγες ώρες, ο Τραμπ έφτασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, όπου περισσότεροι από 1.000 από τους οπαδούς κλήθηκαν να λογοδοτήσουν για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Η πρώτη ακρόαση θα γίνει στις 28 Αυγούστου.

Νωρίτερα, δημοσιεύθηκε το 46σέλιδο πόρισμα που περιγράφει τις καταγγελίες εναντίον του. Ο Τραμπ βρέθηκε λοιπόν στη δικαστική αίθουσα 22Α του δικαστηρίου E Barrett Prettyman στην Ουάσιγκτον, στην πρώτη του εμφάνιση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, αφού κατηγορήθηκε κατά την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Jack Smith για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το κατηγορητήριο περιέγραφε με απόλυτη λεπτομέρεια πώς ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του διέδιδαν εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, συγκαλούσαν δόλιες εκλογείς και προσπάθησαν να εμποδίσουν την πιστοποίηση των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου. «Παρότι ηττήθηκε, ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία», σημειώνει το κατηγορητήριο, προσθέτοντας: «Έτσι, για περισσότερο από δύο μήνες μετά την ημέρα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος διέδιδε ψέματα ότι είχε σημειωθεί καθοριστική απάτη στις εκλογές και ότι στην πραγματικότητα κέρδισε. Αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ήταν ψευδείς.

Όπως τονίζει το πόρισμα χαρακτηριστικά: «Αλλά ο κατηγορούμενος τα επανέλαβε και τα διέδωσε ευρέως ούτως ή άλλως, για να κάνει τους εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς του να φαίνονται νόμιμοι, να δημιουργήσει μια έντονη εθνική ατμόσφαιρα δυσπιστίας και οργής και να διαβρώσει την πίστη του κοινού στη διοίκηση των εκλογών».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για τέσσερα κακουργήματα: Για συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, για συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και για συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο ίδιος είχε παραστεί τελευταία φορά, στο δικαστήριο της Φλόριντα στις 13 Ιουνίου, για την απαγγελία κατηγοριών για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων.