UPDATE #NOW

Μουντιάλ γυναικών: Η ομάδα της Τζαμάικα έκανε GoFundMe για να συμμετάσχει. Και τώρα άφησε εκτός τη Βραζιλία για πρώτη φορά μετά το 1995


JTeam

4 Αυγούστου 2023

Μουντιάλ γυναικών: Η ομάδα της Τζαμάικα έκανε GoFundMe για να συμμετάσχει. Και τώρα άφησε εκτός τη Βραζιλία για πρώτη φορά μετά το 1995
Instagram/ femalequotient
Μια απίστευτη ιστορία γυναικείας δύναμης από τη Τζαμάικα και τις Reggae Girlz, μόλις γεννήθηκε στην τελευταία αγωνιστική του Μουντιάλ, αποτελώντας έμπνευση

Η Τζαμάικα μόλις δημιούργησε μια απίστευτη ιστορία με τη δύναμη των γυναικών της. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που απειλούσαν τη συμμετοχή της στην τελευταία αγωνιστική του Μουντιάλ γυναικών, εκείνες βρήκαν τον τρόπο να τα καταφέρουν! Πώς; Μέσω του GoFundMe μπόρεσαν να πληρώσουν τα έξοδα για το ταξίδι τους, πηγαίνοντας εκεί και αφήνοντας έξω από τους ομίλους τη Βραζιλία για πρώτη φορά μετά το 1995.

Η Τζαμάικα κράτησε τη Βραζιλία στο 0-0 και πήρε εκείνη το εισιτήριο της πρόκρισης στις «16», όπου θα αντιμετωπίσει μία εκ των Κολομβίας, Γερμανίας ή Μαρόκου (όποια έρθει πρώτη στον 8ο όμιλο)

Αυτή είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που η Βραζιλία αποχωρεί από τη φάση των ομίλων μετά το 1995, όπως είχε κάνει και στο παρθενικό τουρνουά το 1991. Η Σελεσάο «κόλλησε» σε δεύτερο σερί 0-0 και η μαχητική Τζαμάικα τής έκλεψε την 2η προνομιούχο θέση με μόλις ένα γκολ ενεργητικό.

Η σελίδα για τις δωρεές προς τις Τζαμαϊκανές‎ λέγεται "Reggae Girlz Rise Up", κι εμείς απλά υποκλινόμαστε στη δύναμη, την εφευρετικότητα, το ταλέντο και την πυγμή τους.

Έτσι, ένα από τα φαβορί ακόμα και για την κούπα, η παρέα της θρυλικής Μάρτα που ήθελε να «κρεμάσει» τα διεθνή της παπούτσια με διάκριση, αποχαιρέτισε άδοξα και πρόωρα το τουρνουά στα γήπεδα της Ωκεανίας.

Η ομάδα της Πία Σουντχάγκε ήταν εξαιρετικά δύστοκη κόντρα στις Reggae Girlz, έχασε πολλές ευκαιρίες τελειώνοντας το ματς με σουτ 8-0 στον στόχο, αλλά η μαχητική Τζαμάικα άντεξε μέχρι τέλους και με μόλις ένα γκολ ενεργητικό (κι αυτό κόντρα στον Παναμά) εξασφάλισε την παρθενική της πρόκριση σε νοκ-άουτ Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι Βραζιλιάνες δεν κατάφεραν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη αμυντική γραμμή των "Reggae Girlz", που είχαν πλεονέκτημα ενός βαθμού, χάρη στην ισοπαλία που απέσπασαν από τη Γαλλία, και άντεξαν την πίεση ως το τέλος, πανηγυρίζοντας μία τεράστια και εν πολλοίς, απρόσμενη πρόκριση

Η Γαλλία «σφράγισε» την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο, νικώντας 6-3 τον Παναμά στο Σίδνεϊ, αν και βρέθηκε να χάνει μετά από μόλις 67 δευτερόλεπτα από γκολ της Κοξ (το πρώτο του Παναμά σε τελική φάση Μουντιάλ και το γρηγορότερο της φετινής διοργάνωσης).

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα Βραζιλία - Τζαμάικα, αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο παιχνίδι της Μάρτα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ρωτήθηκε για την κληρονομιά της στο ποδόσφαιρο γυναικών. Εκείνη απάντησε ενθουσιασμένη: «Ξέρετε τι είναι σπουδαίο; Όταν άρχισα να παίζω, δεν είχα είδωλο στο γυναικείο ποδόσφαιρο, δεν μεταδίδατε το ποδόσφαιρο γυναικών, οπότε πώς θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσα να φτάσω στην εθνική ομάδα και να γίνω σημείο αναφοράς; Σήμερα, όταν βγαίνουμε στους δρόμους, οι άνθρωποι μας σταματούν και μας λένε ότι θέλουν να γίνουν σαν εμάς. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με εμένα, αλλά και με άλλες παίκτριες.

Έτσι, σήμερα έχουμε τα δικά μας πρότυπα. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν τα παρατούσαμε στα πρώτα εμπόδια που συναντούσαμε. Είναι ένας συνεχής αγώνας που δεν ξεκίνησε με εμένα αλλά με πολλές παίκτριες από πολύ παλιά. Γι' αυτό είμαστε πολύ περήφανες. Και ο κόσμος τώρα μας ζητάει να συνεχίσουμε να εμπνέουμε τις νέες γενιές. Είμαι πολύ χαρούμενη για όλα αυτά, γιατί πριν από 20 χρόνια, το 2003, όταν έπαιξα το πρώτο μου Παγκόσμιο Κύπελλο, κανείς δεν γνώριζε τη Μάρτα. Τώρα, είμαι σημείο αναφοράς για πολλές γυναίκες στον κόσμο. Όχι μόνο στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά και στη δημοσιογραφία. Τώρα βλέπω πολλές γυναίκες δημοσιογράφους που δεν βλέπαμε πριν. Ανοίξαμε τις πόρτες για την ισότητα. Ελπίζω να απάντησα στην ερώτησή σας, αφού με κάνατε να κλάψω».