UPDATE #NOW

Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν οι οδηγοί και το αυτοκίνητο «καίει» περισσότερη βενζίνη


JTeam

5 Αυγούστου 2023

Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν οι οδηγοί και το αυτοκίνητο «καίει» περισσότερη βενζίνη
Pexels
Μήπως κάνεις και εσύ αυτό το λάθος;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Continental στη Μ. Βρετανία, το 83% των ερωτηθέντων οδηγών παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν ελέγξει την πίεση των ελαστικών τους τις τελευταίες 30 ημέρες. Παράλληλα, σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων ανέφεραν σε σχετική ερώτηση ότι δεν έχουν ελέγξει τα ελαστικά για το ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των 90 ημερών ή και ακόμη περισσότερο.

Διάβασε εδώ: Κόλλησε το γκάζι και δεν μπορείς να σταματήσεις το αμάξι; Δες πώς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα

Τα δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι μια μεγάλη μερίδα οδηγών μπορεί να έχει χάσει σε αυτό το διάστημα ακόμη και το 30% της πίεσης στα ελαστικά του αυτοκινήτου τους χωρίς να έχουν μπει στον ελάχιστο είναι η αλήθεια κόπο να κάνουν έναν έλεγχο.

Jenny.Gr
Pexels

Όταν η πίεση του αέρα ενός ελαστικού δεν είναι η ενδεδειγμένη, στη συγκεκριμένη περίπτωση χαμηλότερη από το ιδανικό, τότε η επιφάνεια επαφής του με το οδόστρωμα μεγαλώνει. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση της τριβής με την άσφαλτο, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τις απατήσεις σε ενέργεια, δηλαδή σε ορυκτό καύσιμο ή σε ρεύμα, ώστε το όχημα να ξεκινήσει από στάση αλλά και να διατηρήσει μια ορισμένη ταχύτητα.

Η αυξημένη παραμόρφωση ενός ελαστικού που δεν έχει σωστή πίεση, όταν περιστρέφεται ο τροχός, συμβάλλει και στην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να σπαταληθεί περισσότερη ενέργεια για κινηθεί ένα αυτοκίνητο με ορισμένη ταχύτητα, σε σχέση με ένα άλλο που έχει σωστές πιέσεις στα ελαστικά του.