UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη


JTeam

7 Αυγούστου 2023

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη
pexels
Κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό σε μια νέα δοκιμή Φάσης 3. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προειδοποιήσεις κατά την εφαρμογή του σε μια γυναίκα με επιλόχειο

Στα πιο ευχάριστα νέα των ημερών, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το zuranolone, το πρώτο χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι πρωτοποριακό καθώς είναι το πρώτο εγκεκριμένο για την επιλόχεια κατάθλιψη και κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό σε μια νέα δοκιμή Φάσης 3.

Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή και γεννά μόνο ελπίδα. «Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν θλίψη, ενοχές, ακόμη και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σκέψεις να κάνουν κακό στον εαυτό τους ή το παιδί τους. Και επειδή η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τον δεσμό μητέρας - βρέφους, μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού», δήλωσε η διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA, δρ. Tiffany R. Farchione.

Η θεραπεία, που θα πωλείται με την επωνυμία Zurzuvae, έχει εγκριθεί ως χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη και θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες

Jenny.Gr
pexels

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η πρόσβαση σε μια φαρμακευτική αγωγή από το στόμα θα είναι μια ευεργετική επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακραία, και μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή, συναισθήματα».

Ο FDA ανέφερε ωστόσο μια προειδοποίηση στην ετικέτα του φαρμάκου, σημειώνοντας ότι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να οδηγεί και να εκτελεί άλλες δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες. Οι μητέρες που υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη επίσης μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον βαθμό αδυναμίας τους. Για να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης, ο FDA λέει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη, δεν πρέπει να οδηγούν ή να χειρίζονται βαριά μηχανήματα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Σύμφωνα με το FDA στις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται οι: υπνηλία, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ζάλη, διάρροια, κόπωση. Ο οργανισμός είπε επίσης ότι η χρήση του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές. Μάλιστα, τόνισε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη λήψη και για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του φαρμάκου.